Toysdaily 玩具日報

查看: 9309|回復: 14

[SD系] [BB戰士]MSN-001-A1 DELTA PLUS (28/2 追加BASE JABBER)

2013蛇年的第二作是最近推出的DELTA PLUS。作為名機百式的後繼機,DELTA PLUS實在是非常有型,SD化後英氣也絲毫不減呢!因此製作起來也特別起勁呢。和上一作AGE-FX不同,這次補夾口、打磨、上色、滲線、上水貼、消光等步驟都有完成
(笑)
雖然花的時間比較長,但也趕及在新年假期完結前完成本體,不過附送的飛行板就趕不及了(汗)。28/2 追加BASE JABBER飛行板~
(點撃小圖可見大圖)

- 整體比例令人十分滿意~

- 個人十分喜歡這幅側面,有整裝待發的感覺!

- 這次有附台座,而且包括飛行板的話還有兩個,實在太好了!

- 可動性和近期的BB戰士差不多,但由於有變型結構,腳掌前半可以屈曲,而肩部則沒有採用可拉出的設計

- 有張開手掌的零件可供更換

- 武器方面有附步槍和光束劍,但光束劍只是一件灰色零件,作用不大

- 和以前製作的新安洲合照 (點擊可跳至作品頁)~

- 隨本套件附送的BASE JABBER,只是一件成型,但上色後仍不錯

- 只是給BB戰士搭乘就顯得有點小了,配上扭蛋戰士可能會好點?

-  可作支架用,底部還可收藏剩餘的零件,實在是很好的設計!

- 最後也是送上素體照

謝謝觀賞!小弟BLOG:
http://blog.yahoo.com/squallso/articles/page/1
因為之前入o左隻unicorn,搞到我都想買e隻,不過隻unicorn d關節同佢差天共地,擺埋一齊好奇怪,所以最後都係作罷了
因為之前入o左隻unicorn,搞到我都想買e隻,不過隻unicorn d關節同佢差天共地,擺埋一齊好奇怪,所以最後都 ...
lagann 發表於 21-2-2013 09:22 AM

等女妖啦~改良左下半身, 放埋一齊應該好好多
回復 1# Squall

作品整體不俗:71:和不錯的製作分享
謝謝大大的分享
等女妖啦~改良左下半身, 放埋一齊應該好好多
Squall 發表於 21-2-2013 09:39 AM

我比較在意上半身d關節多d,所以女妖應該唔會入
Squall 好快手,作品非常精美,水貼是自己加的嗎?十分好看。
今次出得很有心,眼部又用Legend系的更換方法,good!
這款令我想起廿多年前的BB Z PLUS, 懷念..當年已可變,換不同機体,很喜歡...
好像也入了三盒.....
可否提供一下配色表, thanks alot~
2013蛇年的第二作是最近推出的DELTA PLUS。作為名機百式的後繼機,DELTA PLUS實在是非常有型,SD化後英氣也 ...
Squall 發表於 21-2-2013 01:28 AM

呢隻我都有入.......真係幾正.......
P.S. 把長槍可以插係背部個HOLE 度....
這隻個樣子好Q.................
可否提供一下配色表, thanks alot~
gazza888 發表於 21-2-2013 05:14 PM

主色灰色係雙星Dark Ghost Grey, 鐵色係雙星Light Gunmetal, 深藍色係郡氏高達專用色泰坦斯藍~
Squall 好快手,作品非常精美,水貼是自己加的嗎?十分好看。
今次出得很有心,眼部又用Legend系的更換方法 ...
PODOMO 發表於 21-2-2013 04:16 PM

THX PODOMO大大~水貼係自己另加

呢隻DELTA PLUS的確出得好有誠意呢 :)
28/2 追加 BASE JABBER~~
一流作品@@ 雖然我不太愛DELTAPLUS既SD,但真係砌得唔錯!
飛行板上色亦係一流
一流作品@@ 雖然我不太愛DELTAPLUS既SD,但真係砌得唔錯!
飛行板上色亦係一流
MAHTC 發表於 6-3-2013 05:59 PM

thx大大∼:)
樓主真係有心機, 做得好靚仔:71:
有兩支架又可換眼.
有誠意之作.