Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: katcatt

[改造交流] 淚眼煞星——龍太陽 (加图)

頭像被屏蔽
題外話:
馬仔好似之前講過佢係被(愛與誠/永安巧)影晌,淚眼煞星已經係劉定堅時期,所以劉定堅公司叫自由 ...
bbq1120 發表於 20-2-2013 05:46 PM

影響力最大應該是"男組",早期中華英雄都有不少其影子的。劉定堅時期淚眼煞星已完左好耐下,反而其刀劍笑中的橫刀造型,是參考池上氏的短篇 --- 天人。叫自由人好似是因為可以脫離玉郎機構,回復自由。
真系唔知呢度究竟有几多师兄知道呢套作品~?!
但系对于我呢D老饼黎讲,呢套“&# ...
katcatt 發表於 19-2-2013 11:58 PM

老友,您紋身點搞。
男主角勁::34: 用腳趾揸刀仔殺人,你吹得我脹咩!
女主角索::35: 當年心中女神,:46: 經常睇到噴血!
以現在既尺度黎計, 當時呢本野應該18禁, D同學仔傳黎傳去睇咸野多.  :35:
终于俾条裤他著了~!!:35:
以現在既尺度黎計, 當時呢本野應該18禁, D同學仔傳黎傳去睇咸野多.
renewdanny 發表於 21-2-2013 05:15 PM

當時池上老師還有一套"傷追人",又係有打鬥同"動作"場面的, 以前真是看了很多池上遼一老師的漫畫.
影響力最大應該是"男組",早期中華英雄都有不少其影子的。劉定堅時期淚眼煞星已完左好耐下,反而其刀劍 ...
hk小文 發表於 20-2-2013 10:02 PM

的確是的,沒有池上老師的"男組"不會有馬榮成,我記得中華英雄之前有套中篇講殺手書名叫"風流"的,馬仔畫風与池上很相似, 但馬仔厲害在從開始摹仿,都後期發展出比池上老師"真實型"畫風更加"真實型"的水準,我仲記得馬仔成名後專程去日本拜訪池上遼一.
回復 38# c_kid
但去到風雲,步驚雲與孔慈一幕(第 19 期),仍是有向淚眼殺星致敬。