Toysdaily 玩具日報

查看: 10003|回復: 16

[分享討論] 蛇年年初三玩具回顧

早前太忙,冇時間做2012年玩具回顧,趁住新春,就同TD各師兄分享一下小弟過去所入嘅玩具啦,由於小弟玩得比較雜,所以基本上咩類型玩具都有買D﹕

合金類﹕

黑三一,當初錯過訂購期,心想冇希望,誰不知黑三一出貨時,因QC問題,俾玩家勁插,雖然未至於插水,但總算唔需要以炒價。玩具外型真係好正,不過佢個關節.....真係唔敢玩太盡,唉~呢D貴野,都係唔啱我呢D平民玩。

遲左幾年先買,因為實在玩唔起EX版,笨大又唔知出唔出。呢隻開盒時發現有少許噴油問題,但既然唔係咩貴野,好玩咪算囉。的確,當佢一出土嘅時候,係有一刻感動。

眼鏡廠古鐵,點解入?一字記之曰"平",賣點?都係"平"囉,其實,冇咩好玩:34:

Y記超時空要塞﹕
第一次入Y記,係10年前嘅舊版,然後係1/48紅藍機,之後都冇再入,因為知道入一隻一定唔夠,個坑會好大....誰不知.........

黑雀,絕對係一見鍾情,亦開啟左小弟超時空之路........

之後再後追,還好,因為小弟玩得雜,分散投資,所以先冇入得咁勁.....朋友講得啱,Y記長出長有,慢慢入都唔遲,反正限定嗰啲貴野一定唔入。

sdx

幾年前已入烈傳騎士,不過冇令到有意欲再追,但當後追超越之龍之後......

亦因為呢幾隻,令到佢地都有幸出土,

雜類﹕

有人話配件少又易爛,但攞上手擺下pose,其實都唔錯

竹谷版聖戰士,當年嘅死貨,但好野即係好野,雖然可動真係好低,關節都好脆(紅色昆霸一郁手已經碎膊),但當做擺設都物超所值。
  如果唔介意玩得耐會變兩隻色,呢隻好好玩。

一直冇玩開,係因為最近睇返漫畫,先有興趣,其他角色冇入,太貴啦。

1/12裝甲騎兵,幾年前玩過1/18,感覺得個大字,最後都係放上Y拍,之後1/12版有一輪插水都冇入,因為太巨啦。但舊年搬出嚟住,又為左要襯其他1/12 FIGURE,於是又BID左一隻,入手感覺係.......特個大字囉,都係玩返細比例算。

死貨價入,玩完終於明白點解會係死貨。

極魂牙狼,轟天,令我再冇興趣入極魂版牙狼系列。

CM'S 超時空創世記電單車人,偶然發現,價錢又唔高,咪買嚟玩下囉,然後再一次肯定當年冇買電單車係正確的。

偶然遇上的驚喜,魔龍完全冇諗過入,但行街見到,玩落真係唔錯喎。而老變基本係貪佢經濟又好玩,THAT'S ALL

有師兄會覺得我玩得好雜,但對於我嚟講,買玩具、玩玩具,就算望下佢,已經係一種娛,所以我買玩具原則只係睇三點,屋企空間,自己感覺(啱FEEL),價錢(非炒價,自己負擔得起),至於齊唔齊套,情意結,其實都唔係好理,高追更唔會(唔想感覺俾人當水魚),玩具係要relax架嘛,冇理由要俾壓力自己架。

(仲有12吋分享響12吋區,多謝!!!)
Thanks sharing and happy new year! :77:
:77::77: 塞坑真係好易踩~ Bandai 出的 YF-29 同 VF-171 真的不錯 :71: C Hing 有機會都真係入番隻~
早前太忙,冇時間做2012年玩具回顧,趁住新春,就同TD各師兄分享一下小弟過去所入嘅玩具啦,由於小弟 ...
coldstone 發表於 12-2-2013 01:33 AM

正呀師兄:35:
正~
好多都係精品, 新世紀真三一真係極品, 可動係差少少, 但外型同重量感超正!
竹谷聖戰士我都想開, 但奈何得一隻, 所以最後放左俾朋友~
眼鏡廠古鐵, 平到我都想買.
:63: 在下都填緊竹谷聖戰士,無奈VOL4實在太少見街,三缺一已經好耐.
竹谷聖戰士絕對係好嘢,就算不可動,齋企都係咁正,可惜出到vol 4only,而且而家網拍見得最多都係vol 2&3
old BB :71:

您的帖子長度不符合要求。
竹谷聖戰士絕對係好嘢,就算不可動,齋企都係咁正,可惜出到vol 4only,而且而家網拍見得最多都係vol ...
coldstone 發表於 12-2-2013 08:11 PM

Total 5 and 1 is Dengeki Hobby Limited.

I collect all also... :shy:  Great stuff!! :71:
有搵返之前其他師兄竹谷聖戰士啲po,諗住望梅止渴,不過因為太耐,已經睇唔返圖
nice collection.  support.
黃金神丫!!!!還有壞的機甲神!
頭像被屏蔽
三一 超时空 jojo~ 好热血 好收藏!