Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 自家改 山口燙斗人MK II(鋼鐵愛國者)(P.2 用閃光燈亂影幾張)

改得幾好.加些戰痕會好D
ryan903881 發表於 10-2-2013 11:04 PM

:77:多謝支持。
有諗過加戰痕…但怕重手過頭…
所以佢D舊化係唔平均,例如背後會重手D,左邊又會重手D…
想問下金色係咪就噤上?都上得好好,唔見有明顯筆觸:)叧外想請教下你用油性定水性同咩牌子呢師兄:)
想問下金色係咪就噤上?都上得好好,唔見有明顯筆觸:)叧外想請教下你用油性定水性同咩牌子呢師兄: ...
socasio 發表於 11-2-2013 01:10 AM

金色係郡氏9號。
大部份都係郡氏油,係污漬用左少少琺瑯啡色,不過有少少失手,就唔上太多。

金色差唔多只得面部有用到,後來上干掃就專登輕掃塊面少少…所以都花花地。
唔想佢太整齊。

總之大部份都用干掃既辦法上色。因為我想透左個底色都有銀底,似係刮花…
但其實自己都係要干掃黑鐵色,銅色,銀色,啡色…去造個殘舊感。
用閃光燈補幾張相,等大家睇下唔同燈光下既效果。

師兄係想做戰損既舊化??
師兄係想做戰損既舊化??
lokia 發表於 11-2-2013 11:24 PM

:80:真係差到睇唔出?
(希望做到自家改既粗糙感。無話下下要出
廠既新淨感覺架。無噴筆咪睇餸食飯羅。):71:理解.理解
自古成功在(常試)沒有最好,只有更好!努力
特價貨…
諗住油紅同金,變其他款既IRONM
AN,
或者練下舊化。
係未整污糟前,影返輯相先。

...
原罪 發表於 9-2-2013 02:45 PM

雖然賣百幾蚊,都唔應該咁浪費。
雖然賣百幾蚊,都唔應該咁浪費。
avengers2012 發表於 12-2-2013 12:06 PM

:66:使唔使呀?

唔好意思羅!我浪費左地球資源。
使唔使呀?

唔好意思羅!我浪費左地球資源。
原罪 發表於 12-2-2013 12:30 PM

我意思係原色其實好正,唔洗repaint
金色係郡氏9號。
大部份都係郡氏油,係污漬用左少少琺瑯啡色,不過有少少失手,就唔上太多。

...
原罪 發表於 11-2-2013 01:30 AM

想問多小小,是咪全都係用琺郞油干掃呀?因為我都想自改番一隻:)
真係差到睇唔出?
原罪 發表於 12-2-2013 12:17 AM

我只係真心想問下, 冇惡意的~~ 有可能師兄上基本果層色時唔夠工整, 所以效果出黎冇禁好姐~~ 改玩具~~~ 我支持你架~~~ ~:71:
支持原罪兄自改, 用口批評幾咁容易, 但肯拎時間心機金錢去改造既少之又少, 支持支持 :*
想問多小小,是咪全都係用琺郞油干掃呀?因為我都想自改番一隻:)
socasio 發表於 12-2-2013 11:01 PM

我干掃左郡氏既銅色,琺瑯油既銀同啡。

用同樣既郡氏會有整甩之前油既危險,一定要好干。加油啦!模型區有位大大都整左隻。但佢乾淨同靚好多。:71:支持下!
我只係真心想問下, 冇惡意的~~ 有可能師兄上基本果層色時唔夠工整, 所以效果出黎冇禁好姐~~ 改玩具~~~  ...
lokia 發表於 12-2-2013 11:04 PM

:77:多謝支持,批評仲受得起既。
明白今次重口味左少少,又重手少少,各花入各眼嘛。

多謝各位留言及支持。