Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 閃令令... 電鍍版Unicorn Gundam Banshee (完成度80%)

砌後報告

• 如果大家鍾意閃令令鍍的話, 我諗一定會滿意, 而且呢隻電鍍藍確實幾特別

• 嚴格黎講係D金色水口要補色外, 其他色唔補都OK

• 因為電鍍後嘅件會重左, 所以擺pose唔太自如

• 去水口時要小心, 亦係最考耐性, 如果唔係就會劃花D電鍍

• 剪件時要小心, 因為爛左係唔可以用畢地同再上色去修補

所以滿意度有90分 (因為始終冇隱藏水口設計)

多謝欣賞完成品會好快出場!!!:77:
Great~:71:
唔明白b 記明知會出電鍍版都唔設計隱藏水口.:49:
Great~
唔明白b 記明知會出電鍍版都唔設計隱藏水口.
mf_c2000 發表於 5-2-2013 03:54 PM

因為佢只是用普通版的模去搞.............
試問笨大點會為左騙錢版而去開新模設計?
:oh:
因為佢只是用普通版的模去搞.............
試問笨大點會為左騙錢版而去開新模設計?
Domeki 發表於 5-2-2013 04:42 PM

我覺得卒仔機就未必諗電鍍版,
主角機同笨大出左咁耐電鍍版,
點會唔諗住出黎呃錢呢....
只不過係做隱藏水口時,設計模具可能比較複雜.
因為而家D件唔再係單單前后模咁出.
回復 1# HiNuBeing-122

電鍍模型通常都會碰到水口問題, 都幾頭痕
大大你的作品很不錯
謝謝大大的分享
水口問題真係阻礙到我去入手:(

GOOD JOB CHING:handshake: