Toysdaily 玩具日報

查看: 42467|回復: 97

[分享討論] [恭賀新禧帖] 地盤佬。快樂登場!!

:52: 。。。咚。。。咚。。。
The good old days,
in my mind.
Happiness now's the time.

Now today,
how it goes by.
Moments of yesterday forever in this rhyme.

hmm mmm mmm mmm...

E-PL5廣告 - MP3足本版

[ZCWO 工具set]

一路都鍾情工具,見ZCWO一出即訂,
原來已經買左兩set。
但係一路都未開,又唔知點自組好。。。
早排放大假終於的起心肝搞搞佢!!

先簡單介紹下兩set野。

包裝:

Boxart:

先黎MH4,衣物一覽:

Paper works:

主菜!工具:

再睇MH9,衣物一覽:

Paper works:

仲有張磚牆background:

全套工具:

明顯MH9係大埋頭d,仲加入幾件重型機器,
豐富番MH4既不足,今次仲做左輕量舊化,
睇起黎更加像真!!
整體造功尚算可以,雖然大部份工具都不可動,
不過作情景已經綽綽有餘!!

可惜有d細位唔統一,例如電線。
手電鑽同打磨機電線用料較硬身,較接近真實電線,
但係其他工具電線就用左隻軟身料,一屈就摺,
非常醜樣,可以既話,我都想掉左佢。。。

雖然話係兩set完全獨立既工具set,
不過都有大部份工具係重覆。。。
盡管有d顏色唔同左。。。

兩set都有既工具:

當然都係唔同既工具:

MH9做左少少舊化,連 “祝君好運” 都有。。。
[自組篇]

今次自組所謂地盤佬,其實不盡其實。。。
因為哩兩set工具都唔太常出現响地盤。。。
但係因為地盤周街都有,要影相做background易好多!!
求其出街一百米內一定有一個地盤,
而且用街景做background,出黎好寫實!!
睇得好開心!!!

當然,因為係地盤佬,所以都諗左幾件配件畀佢。
睇相就會見倒,下面仲會有簡單製作過程添!!

加左之後畫面豐富晒!!

廢話講完,去相!!!

今次主角係華拉!再配HT最新TTM20大隻佬body,
都好夾!!都係頸位做少少手術就輕易插入。
慣例上一個半個紋身,再加d地盤佬應有既舊化,
完成!!

本來今次淨係諗住組華拉,
但係因為第一張 “快樂攝影” 要搵多個拍檔,
所以先至簡單組左堅叔。
因為唔想整邋遢堅叔,所以無做舊化,
只係白背心、西褲,安全帽係MH4,鞋就係MH9。

華拉:堅叔!整番支先啦!!

華拉:堅叔!今晚馬仔有咩心水呀??!!!

華拉:堅叔!度住兩舊水黎丫。。。今晚畀我扑中呀。。。

堅叔:係呀!!扑中畀條突手你做。。。都岸實實既!!

華拉:嗱。。。

華拉:我new鼻屎。。。

華拉:喂!老細!條老鬼都好臭寸喎!

華拉:我唔理!我聽朝唔想再見倒佢,我會搵人。。。事部做野!!

老細:你唔好咁多事啦。。。快d同我鑽左果幾個窿先啦。。。

華拉:做做做!!我今晚發左做你老闆!!鑽窿鑽窿!又要換鑽咀。。。

華拉:POORLY-AMORE!!!做乜成箱都係鏍絲架!!地盤要鏍絲有乜7用呀!!頂!!!

華拉:真係HUM-GA-ING!!

華拉:OK!OK!!影張相去消委會投訴先!!

華拉:其實點解連條欄杆都要打磨呢??!

華拉:你問我,我問邊諗個呀!!

華拉:鬼叫你窮呀!頂硬上啦!!!

堅叔:細丫佬!見你咁搏命,今晚六場七咪走雞!!

華拉:堅叔!!YOU ARE DAMN SO GOOD!!!

華拉:我同你講!!今晚畀我扑中!!我除埋條褲!!!

華拉:你話我幾卵型??!食番支先!!

男人的浪漫。。。。

頂。。。。條粉腸。。。。

堅叔!!我永遠都尊敬你!!!!

[恭賀新禧]

:77: :77:
仲有一個星期就係大年初一!!
小弟响度先拜一個早年!!!
恭祝咁多位師兄弟姐妹身體健康!!
心想事成!!萬事如意!!
玩具玩不停!!錢更賺不完!!

:77: :77:

恭喜!!恭喜!!
[配件篇]

欄杆:

睇實物都知唔太複雜,只要度好尺寸,
材料主要係膠條同做腳既膠板,膠條我用以下三款:

按比例造成以下配件:

組合成形!!

上色:

加少許舊化:

再將响街影左既路牌印成貼紙,再黐上汽水罐上,剪好;
預備四條膠索帶,哩樣反而唔易搵。。。

索上欄杆:

完成!!!

煙仔:

先做好彩稿,再印出:

將造煙仔既紙條捲成一圈,方便造型。

背面塗上白膠槳,再慢慢捲起。

到堙包,就先要買香口膠。如果你真係煙鏟,咁就直接用番自己包煙啦!

準備材料係咁多:

先將錫紙包住瓦通紙皮:

再包表紙,留意係貼頂包好,剛好露出錫紙包裝。

頂部貼上藍色紙條,完成!!

[可動手掌]

其實坊間都有出可動手掌,近排Art Figure出既 “轟天猛將” 都係用可動手掌。
因為係會帶手套,所以其實裡面係點都無乜所謂,
最緊要郁得!!!

造法好簡單,搵一對普通攤開既手掌,
cut走晒五隻手指,再鑽五個小孔响相對位置。
再用適合size既包膠鐵線,
我就用左垃圾膠袋附送果條。
捲好適當長度,再插入小孔,
最後用AB膠黐實,完成!!

多謝收看!!!:64: :64: :64:
ching
好強 好正
有靚相  有教學  有心思
重有埋故事
10 個 like
師兄,見你影咗噤多相,一定好好玩,睇完重學倒好多嘢,多謝分享
自制配件....好堅呀!!!!!!!!!!!!:71:
強帖留名!食開即食嘢嘅小弟眼界大開!!THX
強帖留名!:D
大大咁有心機, 要比個:71:
GoodGoodGood,十分有用,多謝分享.有沒有煙仔彩紙,可否pm我,thanks
好勁, 相又靚, 又有故事, 犀飛利!
so powerful.......if you sell the sign board alot of people will buy from you
一路睇一路笑。
齋哥堅有料到!您diy紅萬加可動手指真係鬼材!
謝謝。真係好好睇!
有埋教學去邊度搵!
支持!
Nice Construction Men :71: