Toysdaily 玩具日報

查看: 12791|回復: 5

[公共車] 香港機場消防新力軍! 八輪的超級飛龍 (多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 桜高輕音部記者琴吹 紬報導)
Iveco-Magirus 呢個名字, 喺消防界入面嘅人相信都唔會陌生,
香港消防處所使用嘅旋轉鋼梯車, 亦係採用左佢地旗下嘅出品,
(雖然消防處最新嘅雲梯車底盤已經轉用 Scania 為基礎,
唔再係由以前同集團嘅 Iveco 提供, 但係佢地所搭載嘅雲梯依然係由 Magirus 提供,
因為 Magirus 所出產嘅鋼梯產品可以裝配喺幾乎所有由其他車廠出品嘅底盤之上)
就連機場消防隊所使用嘅車輛, 喺 2012 年亦都出現左佢地旗下產品嘅蹤影,
由上世紀末開始使用奧地利 Rosenbauer 產品嘅香港機場消防隊,
於去年引入全港首架 Iveco-Magirus SuperDragon 2 X8 機場消防車,
亦為全球首個引入使用同款消防車嘅用家 / 機場,
佢使用四軸 8x8 全輪驅動設計, 並且配有 ABS 同全碟式煞車系統,
配備兩台符合 Euro 5 標準嘅 Iveco Cursor 13 引擎,
後置於車尾, 雙動力配搭令馬力高達 1,120 hp (每台 560hp),
連接內置液壓減速器嘅美國 Alllison 全自動變速系統,
喺負重狀態下, 由 0 - 80km/h 加速更只需 25 秒內完成,
最高時速可達 135 km/h, 引擎同時可以充當水泵,
配備容量達 17.000 公升嘅水缸同 2,100 公升泡缸,
可以透過車頂同車頭設置嘅水砲, 由車內人員控制即時向火源射水,
同時可配備二氧化碳同乾粉滅火系統,
以撲救唔可以利用水同化學泡沫撲救嘅火警。

今日, 麻帆良市隆重歡迎 Iveco-Magirus SuperDragon 2 x8 登陸!
呢部香港機場消防隊首架 SuperDragon, 市長 Super Bus 話,
呢部飛龍雖然睇落同另一間廠 Rosenbauer 出品嘅 Panther 系列喺設計上外型有D相似,
但係佢較長嘅車身, 已經給予呢架車其中一個特色,
而且佢喺性能方面亦絕對唔會輸比 Panther, 咁到底 SuperDragon 同 Panther,
要兩款車之中只可以選其一, Super Bus 又會點揀呢?
佢話: "兩款車都咁型, 真係好難揀啵 ..."
的確, 兩款車車頭嘅流線型設計, 實在令人留下深刻嘅印象,
又難怪 Super Bus 會咁花心啦~

隆重歡迎! 香港國際機場 Iveco-Magirus SuperDragon 2 x8, 見參!!

咐有部件等玩家自行裝配

正式落地! SuperDragon X8, Roll out!!

香港機場消防車隊

真車相片:

From: http://www.mdmpublishing.com/mdm ... s-for-arff-vehicles

主要諸元
http://www.iveco-magirus.net/index.cfm?id=145&prod_id=134

恕在下不才, Thanks for reading~

不知和變形金剛電影三DOTM的消防車, 是否同一型號?
不知和變形金剛電影三DOTM的消防車, 是否同一型號?
cliffordchan107 發表於 2-2-2013 17:10

TF  電影果部係奧地利 Rosenbauer 出嘅 Panther 6x6, 係對上一代嘅 Panther 系列嘅車身設計
TF  電影果部係奧地利 Rosenbauer 出嘅 Panther 6x6, 係對上一代嘅 Panther 系列&#22 ...
SuperBus 發表於 2-2-2013 05:14 PM

大大對各車的型號認識很深, 佩服佩服~~
如果出N scale就正啦!
大大對各車的型號認識很深, 佩服佩服~~
cliffordchan107 發表於 2-2-2013 17:16

在下對車嘅認識著實唔深, D資料亦都係靠 Search~