Toysdaily 玩具日報

查看: 63945|回復: 353

[分享討論] 開貼鬧音波(已加圖)

網上開 post 講玩具,無非想和有共同嗜好的網友分享。

有不同看法,不要緊,
只要互相尊重,討論得有論點,有理智就好了。

玩具而已,
我本來不喜歡的,
你告訴我你的睇法,
我可以改觀。

原文我不改了,只加了一點照片,
歡迎大家繼續討論。

原文:

見大家對隻音波好似好有興趣咁,
又驚炒、又怕買唔到,我未得閒影相,都想講幾句。

今次隻音波,因為我早訂,算係可以平價入手。
但係你收得我1 K ,
成隻o野輕飄飄空寥寥,又冇手感又冇滿足感。
變形簡單得o黎都竟然可以唔多順。

有網友讚佢外形好,
大佬呀,音波個設計本來就簡單,
就算30年前隻陳年舊版音波都樣靚身裁正啦,
依家點會唔好。

髖部球形關節緊、但係受力位又幼。
我直情以為玩緊第三方玩具。
不過,佢真正身份係官方最高檔次o既 MP 級!

全隻o野最好玩係個心口,
入面明明有三個位,
你又叻到可以剩係包一隻雞,
其他人呀狗呀要另外買。

今次音波定價高、出得差。
就算佢賣正常價(照紅魚大大講,13魚半),
你同我講情意結,我冇得講。
作為玩迷,
如果非老變忠實 fans,我覺得可以 pass。

其實 ... MP 系列除左 初版既 MP文 之外, 有邊隻係 重手 同 又有 質感 既呢 ?? :67:
其實 ... MP 系列除左 初版既 MP文 之外, 有邊隻係 重手 同 又有 質感 既呢 ??
Vince 發表於 28-1-2013 01:13 PM

問題唔單係手感,重要關節可唔可以有金屬?

MP 全膠的不是沒有
麥 sir俾人鬧得最多,
不過變形複雜,重要部份用上金屬,
你會見到誠意。
星星叫、綱鎖、火棒,因為結構複雜,
拿上手都有一定手感。

音波,
訂價 15800 yen ,你覺得值?
我都想入,但個價有d高
叫得 masterpiece,  即係招牌
masterpiece 出得咁平庸,即係拆自己招牌。
MP-01 就真正係masterpiece,
我間中都要拎黎扭幾下
我淨係覺得..."玩具已死"....好多野已無得同從前去比..高質靚價年代早在10年前發生...而家的玩具只有價高質低
我淨係覺得..."玩具已死"....好多野已無得同從前去比..高質靚價年代早在10年前發生...而家的玩具只有價高質 ...
老文 發表於 28-1-2013 02:06 PM

又不能這樣說,
因為技術進步加上市場需要增加,
有錢到,
玩具自然不斷進步,
莫說比十年前,新玩具大部份都比舊產品好。

不說遠的,MP10 柯柏文已是一件非常好的玩具。
我淨係覺得..."玩具已死"....好多野已無得同從前去比..高質靚價年代早在10年前發生...而家的玩具只有價高質 ...
老文 發表於 28-1-2013 02:06 PM

絕對認同.......:67:
又不能這樣說,
因為技術進步加上市場需要增加,
有錢到,
玩具自然不斷進步,
莫說比十年前,新 ...
Garycharm 發表於 28-1-2013 02:39 PM

但用料真係差咗好多好多:42: .........
但用料真係差咗好多好多 .........
CombattraV 發表於 28-1-2013 02:41 PM

我都覺~~
講質材,MP10 同 MP01 就冇得比喇。

不過,都有相反例子o既,
例如 S.I.C ,肯定係新品比舊物耐玩~~~:DD
呢隻我考慮左一陣,都叫人留左,不過睇過變形之後就落街叫人唔好留,好價就快D賣左佢.
當年設計兩舊電都可以收入電箱,今次看來為了個頭同三餅帶放棄左,好唔好我唔敢講,但我都是比較喜歡舊設計.
其他設計比之舊版是進步了,但進步與價格有點不成比例,價格絕對驚喜,但設計卻沒有.
去到呢個價,同洛迪文,MP-10唔係差好多,真係無乜出手的動力.加上隻野其實有空位,加個MP3功能真係聽得,咁我會有比錢的衝動.現在好寡.
盒子就有夠大了, 但我實際拿在手上同樣感覺到它是多麼的輕飄飄...

我就對合金成份不是太執著, 但從它的關節問題和只附送一盒帶等問題來看, 又的確讓它的定價顯得太高了:44:
我覺得Takara比CMS收購咗!:DD
回復 7# Garycharm

當然我咁講法好似好"絕"...但而家買一件好小小的 玩具...一係就幾舊水開頭..一係就"限定"行先..再想好質素小小的,過仟或幾仟的一定走不了..更何況有d過仟開頭的玩具,玩佢幾野就爛,或自行分解...:67:
回復 10# Garycharm

個人覺得舊品sic..某d風格比新出果d更為獨特...如奇俠..影月..竹谷古加.....:64: