Toysdaily 玩具日報

查看: 16154|回復: 13

[車] 得兒漂得兒漂 得意的漂——青島社 1/24 AE86(後期型)

對汽車不甚瞭解,但是因為看過《頭文字D》的漫畫(周董的同名電影當然也看過,不過電影有點……呵呵……不過討厭費腦筋就借用周董的歌詞來做標題了)所以還是希望擁有一款AE86的車模的。天價的成品車模是收不起了,自己做款套件解解渴也不錯,因為是第一次製作車模,有很多不到位之處,不過重在分享嘛,有意見的話也請各位看官提出,小弟在此受教~~謝謝~~

以上,謝謝觀看。

微博:http://weibo.com/1765114963/prof ... &mod=personinfo

博客:http://gengqinyun.blog.163.com/
近期少有的汽車模型作品!!整體不錯:36:
謝謝大大的分享

引擎有少少舊化會好d!!:71:
同埋炭纖車頭蓋應該係啞色(?)。。。
btw,真係唔錯,又有心機!起碼我做唔倒。。。
Good job:71:
齊得好靚!
回復 3# sundaydriver

恩,朋友說的有道理,因為第一次做車模,基本就是按指定色來上色,不敢造次。至於車頭蓋沒用啞色純粹是個人喜好了,呵呵。
多謝分享!砌得好靚, d相都影得好靚 :71:
係喎豬手兄,引擎隻銀油你係用左邊一隻??出到黎效果幾靚!!:handshake:

我都試過好幾隻,好似郡氏隻SM-08,就算手油個效果都好出!不過一定要黑油打底。
回復 7# sundaydriver

我是黑色打底+GAIA星光銀
第一次做來講算不錯,黑白色也噴得非常好,做Mask功夫幾好
其實最難噴都係黑白邊個d位
我都造過這款頭文字d 黑蓋AE86,如果你不介意,我也可post
自己果部來分享下
整好得正呀~
近排啱啱睇完頭文字D.
都有出去搵, 不過唔係好多地方有,
就算有, 都冇呢款.
我搵緊初形AE 86 同后期既FD.
真係好型呀
炭纖的表現呢...其實用炭纖水貼效果較好~
polishing+wax :75:

it is not difficult:he:
請問師兄呢部86, 車頭蓋同燈係本身可以郁,定係師兄自己改呢?
THANKS
回復 3# sundaydriver

大部份工廠做法都會有的光澤,但是近年來也有一些成品是啞色finishing。