Toysdaily 玩具日報

[詢問] 新手請問有關自行分件上色問題

各位師兄們好∼
小弟想請問如自行切離零件分件上色後應該用那款膠水貼回能避免有膠水漬漏出或貼不穩?
另外還有應該要注意些什麼?
謝謝各位師兄!
各位師兄們好∼
小弟想請問如自行切離零件分件上色後應該用那款膠水貼回能避免有膠水漬漏出或貼不穩?
另外 ...
damon212 發表於 20-1-2013 01:34 PM

可否說得再明確一些?
這問題看不明想問甚麼。
主要係用橙蓋模型膠水 或者用AA膠
之於要注意既地方 係你切離分件果時 有冇諗好好預留位置可以痴返上去
咁當然膠水一定要控制個量 唔好過多就得
回復 2# AIRU

師兄您好
因為小弟看模型書時經常有見自己切離零件作分件上色,
待上完色後再貼回,
例如1�144高達頭部面部位置,
見作例是將頭盔?刻線位切離後消夾口,
以方便面部上色,
待上色後再貼回
怕用橙味膠水會有膠水滲出而用aa膠會貼不穩,
因為有時件爛了用aa膠痴唔實,
所以想知是否有什麼專用膠水能方便此過程,
謝謝!
回復 3# 怨恭

先謝過師兄解答!
但用橙蓋膠水因為不是立刻乾透不怕會移位嗎?
因為小弟做無縫時經常有移位導致有高低差最後磨餐死...
幸好未上色還有救,
只怕上色後來覆水難收了...
而且以小弟的功力如1�144高達頭部之細應該會有膠水滲出,
會有什麼特別的膠水能方便小弟些嗎?
謝謝師兄!
回復 4# damon212

同上面師兄講咁主要都係控制份量同位置, 任何膠水落太多都會有漬.
如果真係冇信心可以試下先上眼同臉部顏色, 再用遮蓋膠紙蓋好才組合頭部, 完成頭部無縫及上色後撕走膠紙便完成.
其實如果怕 會宿膠或者移位的話,
1:可以試下用D夾 當然係大夾果類 夾實佢固定
2:先係內部既柱位先痴死晒(咁當然前提係你已經分好件之類),跟住再用綠蓋膠水或者係AA膠滲入夾口度 前者要等半日至1日左右 後者大約幾個字就得(不過易爆夾口)
回復  AIRU

師兄您好
因為小弟看模型書時經常有見自己切離零件作分件上色,
待上完色後再貼回,
例如1 ...
damon212 發表於 21-1-2013 12:02 AM

如果你控制膠水能力未遞,
建議你用回遮蓋紙去弄,
否則只會浪費了零件。
AA 膠是十分穩固的,
只是在用量及會白化。
擅用零件背面不用上色的空間。
明白了!
謝謝各位師兄指導!
小弟感激萬分!