Toysdaily 玩具日報

查看: 11025|回復: 25

[玩具攝影] 玩物分享-----------烏龍百出的小警察: SHF兩津勘吉

B記之前所推出的日本國寶級漫畫玩具ROBOT魂多啦A夢同埋SHF大雄大受好評, 所以決定用SHF再推出另一套國寶級漫畫既人物:烏龍派出所既主角兩津勘吉:) 其實小弟很久以前已經聽過哩套故仔既大名,不過就真係無咩點睇過:DD 當SHF話推出時即刻睇返幾集,又幾得意吓:35: 但最主要買隻玩具既原因,當然係配件吸引同埋價錢比較實惠,所以本著一試無妨既心態帶咗佢返屋企:43:
盒面沿用生鬼既兩津勘吉表情,十分貼題:DD

本品配件都算相當豐富, 只係面部表情就有六個之多:$ 除咗身為警察一定有既警槍,腰帶上的小包同埋警棍之外,另外仲有兩津平時玩既人仔模型同埋坦克車連遙控器:handshake: 仲有印刷精美既報紙同埋Jump漫畫:D (可惜漫畫是打不開的:( )玩開SHF的都應該知道,多數放上眼腰的部件都很容易跌下,一路玩一路插:53: 然而本品都有哩一個問題, 算係其中一個敗筆:67:

整隻玩具既上色小弟十弟滿意:love: 基本上全身既上多都用咗啞色,感覺一點也不膠,係D手毛有點兒粗:73: 係漫畫初期兩津係個小小事都開槍既癲佬,本品附上既手槍同埋生鬼既表情算係忠實咁重現咗:DD 可動性方面當然唔及拉打或者等人型既SHF,手腳只可彎曲90度多些:60: 下身既衫位雖然用咗軟膠,但好似對腳部既可動性作用不大:(不過要留意腳板係可動的:) 雖然可動是差了點,不過本人覺得不太損害本玩具好玩既程度:43:

以下落黎請容許小弟用小故事形式來繼續介紹哩隻玩具:shy:
本人名叫兩津勘吉,首先係度請大家多多拍教:65:

我除咗係一位盡忠職守既警務員,都算係半個明星黎架:! 我就好謙虛既,有幾出名就唔多點講啦,不過你睇下我做到少年JUMP封面就知啦:p

埋D,埋D呀,再埋D都得架:46:

後面都有幾位型男,不過同我就唔同LEVEL啦,所以就唔多評論:38:

咁身位一個型男,係應該有好多唔同喜好既,就好似砌自分魂既模型:43:

哩兩隻1 and only one,即係咩? Super limited囉:ar: 你唔恨得咁多架啦,最多比你近距離望多兩眼,我算好好人啦:he:

仲有好多其他野玩架:36:

我有時都好鍾意測試自己既運氣,你知啦唔賭唔知時運高:shy: 不過唔準話我爛賭架:74:

買六合彩太膚淺啦:45: 要成功須"腦"力!買馬才是皇道:71:

E?!:58:

咁買應該有機!落重注先:*

但唔知個天係咪妒忌我太有型,成日都要我輸,頂:what:

都係出公園玩返我新買個SET遙控坦克車:!

架車支砲可以左右轉架:52:

個遙控器條天線同兩支遙控棒都可動:61:

你睇我玩得幾開心就知啦:43:

"架架架架架架架..................."
邊鬼個學我玩遙控車:45:

仲要型我個架咁鬼多:45: 唔得,叫條友比佢個架先得:^

但要點先可以搶到佢返黎呢:(

呀有辦法:p

攞支炮嚇下佢咪得囉:he:

作為一個堂堂男子漢,我對自己支炮充滿住無比既信心:shy:

強奪遙控坦克車計劃,START!:!

你架坦克車真假難分,依家懷疑你藏有非法既武器,我要沒收哩架野!(我實在太有霸氣啦:$ )

咪住...................

故仔到哩度為止啦:78: (爛尾唔好打頭:x )

後記: 人,有時係要與時並進,不斷更新自己,才有更光明既將來:52: 動漫都係一樣,要不斷改進,就好似哩套烏龍派出所,故事風格不斷改變務求留住讀者們的心:61: 最終成功更成為長壽漫畫之一:$ 可能因為香港三色台無咩點播過哩一套卡通,令到佢係香港既名氣可能不及隻藍多機械貓:he: 不過小弟覺得後期既故事已經適合一家大細一齊睇,有空可以不妨看一看:) 未來五月將會推出所長大原大次郎,但將以限定方式來發售,亦相信係短期來烏龍派出所哩條LINE既最後一隻SHF,唔知大家又可有興趣購入呢:78:
好正啊呢隻野   ~~~~~~~~~~
Good story to share this. Thanks
多謝ching 分享, 睇黎e隻都好有惡搞潛力:58:
回復 1# timothy276217

圖文並茂,
樓主真是太有才了!:71:
B記之前所推出的日本國寶級漫畫玩具ROBOT魂多啦A夢同埋SHF大雄大受好評, 所以決定用SHF再推出另一套國寶級漫 ...
timothy276217 發表於 19-1-2013 09:51 PM

哈.....故事同相都好正呀
謝分享!pose擺得好岩feel!:77:
信心的巨炮{:2_122:}
excellent, must buy one~~~~~~~~~
以前二奶台播時每日都有追看,真係好攪笑!
大大這隻從何入手?
又真係好過隱吓wor..........十卜~:)
好正啊呢隻野   ~~~~~~~~~~
ngkp19 發表於 19-1-2013 10:26 PM

惡攪程度十分高呢:DD
Good story to share this. Thanks
nela 發表於 19-1-2013 10:41 PM

Welcome and thanks for supporting:)
多謝ching 分享, 睇黎e隻都好有惡搞潛力
神打魔帝 發表於 19-1-2013 11:41 PM

多謝神打魔帝兄支持,哩隻shf可以玩得好多元化:$
回復  timothy276217
圖文並茂,
樓主真是太有才了!
urh28 發表於 20-1-2013 08:55 AM

大大過獎了:77:
小弟都係玩上手時覺得用故事形式去介紹隻玩具比較過癮:DD
最緊要大家睇得開心:)
哈.....故事同相都好正呀
iamfinethankuuu 發表於 20-1-2013 09:03 AM

多謝師兄讚美,最緊要睇得開心:)
nice story, nice photos, nice report! many thanks!!! :71:
:@死~~
d配件好中…
乜出左嗱?!!正正!!:$

Btw,好圖好文!!