Toysdaily 玩具日報

查看: 6275|回復: 10

[詢問] 想請教一下噴罐~~

好耐冇玩過mg ,近來心血來潮想噴返隻,想問下各位大大,用雙星好定係邵氏好呢??
同埋玩在大約幾$一罐呢??煩請指點一下迷津,萬分感謝~~~~
雙星同邵氏,我諗後者會好d,不過你噴mg,同一隻色最好預2罐好d,因為噴噴下噴曬就麻煩d.邵氏一罐好似$30(好似),我都好耐無買過噴罐lu,不專業意見,自靠個人經驗,希望可以幫到你
如果只係補色 或者係 上幾隻色 噴罐係好選擇 但係如果係想成隻重新上色
建議你日後有能力有地方 都係用噴筆噴槍為秒 因為噴罐真係玩到人都窮
ER.......唔係想抽稱你
但係MR.COLOR個中文名應該係"郡是",而唔係邵氏
邵氏係拍電戲既,
如果你去模型鋪問會比人笑架
ER.......唔係想抽稱你
但係MR.COLOR個中文名應該係"郡是",而唔係邵氏
邵氏係拍電戲既,
如果你去模型鋪問 ...
MinG325 發表於 13-1-2013 11:33 PM

哈,唔該晒Ming325大大,手快快打錯左,我知係郡氏,thanks a lot ~~~:71:
現在噴罐價錢都貴到傻,我建議如果噴油後要上線,最好用郡氏。

郡氏大約$4X左右, 有D色要$5X
噴槍係咪易控制過噴油?
各位C兄  會用噴罐底油 OR 噴槍噴底油?
會用噴罐底油 :34:
睇樓主而家只係想先試下上底色,咁你用邊隻品牌並不重要,揀岩色就ok了.
但買孖星時記得睇下個蓋,佢有分TS同PS兩款
TS模型岩用,PS就用於軟膠遙控車殼,一般模型用會變粉狀,甩晒出來.

此外,記住上左色後,用gundam marker畫線就不可以一抹就甩.
要改用孖星琺小支裝琺瑯油(Enamel)滲線.
詳情去到那一天再問,一定有人幫到你.
睇樓主而家只係想先試下上底色,咁你用邊隻品牌並不重要,揀岩色就ok了.
但買孖星時記得睇下個蓋,佢有分TS同 ...
Toro 發表於 15-1-2013 03:42 PM

多謝Toro 大大指點,因為我以前都係用Mr color 後,再用雙星去做滲線,
但近來轉晒用gundam marker 去劃線,但真係唔知道原來噴左唔可以用gundam marker 架,謝謝指點,唔係一落筆就.................