Toysdaily 玩具日報

查看: 26255|回復: 15

[其他] 玩具保養問題?

新一年又到,我d玩具都黐滿塵,真係令我好頭癢,我想問應該點樣清潔我d玩具,我玩開ROBOT魂既玩具:30:

塵+潮濕>變左污潰又點算?
用靜電除塵掃吧, 塵埃好易解決啫
半田健人_555 發表於 9-1-2013 11:51 PM

但係玩具好厚塵,而且有好多潰,好污糟:63:
但係玩具好厚塵,而且有好多潰,好污糟
mana1985 發表於 10-1-2013 12:11 AM

一般我會放玻璃櫃,
唔成日開,就無咁大塵,
至於放左出黎太耐,
好厚塵個D我會用滴露濕紙巾抹,
因為萬一有時D玩具膠唔靚,
又放得太耐就會"痴立立",
再用(唔濕的)紙巾抹,
就會痴上加痴,用濕紙巾就會避免左呢個問題,
至於點解要用滴露牌,
係因為佢D料好似防塵拖把個D靜電紙咁ge物料,
總之你試下先啦,試下你就明架啦,
以上純個人見解,不喜勿插~:73:
一般我會放玻璃櫃,
唔成日開,就無咁大塵,
至於放左出黎太耐,
好厚塵個D我會用滴露濕紙巾抹,
因為萬一 ...
Agent-Smith 發表於 10-1-2013 12:19 AM

半田健人_555 發表於 9-1-2013 11:51 PM

大大...靜電除塵掃吧 係咪乾身掃吧夾住果邊除塵紙? 如果乾抺.神衣神話的電鍍甲會唔會花??:58:   請指教~~
綠色萬潔靈清洗.如分到件就分件洗..之後fing走多餘的水後再風乾
用雙星水蠟啦!不單可起漬,仲可以保護!:74:

$80一支連絨布,旺角模型舖有售!:78:

請教樓上師兄,那種雙星水蜡主要係保護電鍍面還是清潔用的?如果是可以保護電鍍面,是否只需要一定時間在玩具表面抹一層就可以了?
咁S.H.MONSTER系列又如何保養?
請教樓上師兄,那種雙星水蜡主要係保護電鍍面還是清潔用的?如果是可以保護電鍍面,是否只需要一定時間在玩 ...
猛好打 發表於 10-1-2013 09:47 AM

千你達老細話呢隻蠟係比模型、合金用!最主要係保護+光身!不過逢係蠟都有清潔既作用,等同汽車打蠟一樣!

不過電鍍面可能未必0岩用,因為電鍍面表面太光滑,根本冇需要打蠟!而且支蠟本身有化學成份,可能會影響電鍍表面,所以應該唔得!
頭像被屏蔽
千你達老細話呢隻蠟係比模型、合金用!最主要係保護+光身!不過逢係蠟都有清潔既作用,等同汽車打 ...
常威 發表於 10-1-2013 10:03 AM

如鍍金面會比佢"拿到變磨沙,我試過一隻鍍金模型用完之後變左磨沙,
變左磨沙之後無得救,不過出黎磨沙效果都唔錯我就又佢...:34:
mana1985 發表於 10-1-2013 01:24 AM

濕紙巾只可以除表面污垢,如果真係變左漬就無辦法,
尤其係白色膠件,放耐左變左黃色漬就更加無得夠,
如果洗潔精,就會除左表面那"油"膜,有機會會變得無咁光澤,
而且仲可能會令膠變質,而用松節水及天拿水會更危險有機會"拿"溶~:36:
大大...靜電除塵掃吧 係咪乾身掃吧夾住果邊除塵紙? 如果乾抺.神衣神話的電鍍甲會唔會花??    ...
CAR9889 發表於 10-1-2013 02:21 AM

就係個D除塵紙啦,超市買一盒盒好抵用,
如果用黎抹神話,係唔會花的,我試過,
因為多數有角位,所以出黎效果不佳,
要好細心用好多時間至抹得潔淨,
所以我D神話多數玩完會封盒,而且鍍金面放久了,
有機會會氧化,到時仲無得救,不過呢度有好多大大都會噴保護油,
都係一個不錯選擇...如果技術高的話~:36: