Toysdaily 玩具日報

[詢問] 剛進入全幅世界, 正煩惱第一支鏡~~~

小弟會用黎影半身至全身人像~~

正諗緊NIKON 24mm f/1.4G   同NIKON 24-70mm f/2.8G   ,

或者大大有更加好的可以推介下~~  thx a lot~~:64:
比我一定揀 24-70mm,用途多,質素係有保證,呢支神鏡係無人能比(愈講愈誇張)。

如果大大本身己有 35mm、50mm、85mm定焦,買 24mm 又不失為首選,但每次出街就負擔不輕了。
比我一定揀 24-70mm,用途多,質素係有保證,呢支神鏡係無人能比(愈講愈誇張)。

如果大大本身己有 35mm、 ...
上下盤 發表於 10-1-2013 12:30 PM

我都比較偏向24-70mm~ 原因都係方便d~~ 不過定焦既成象質素感覺始終強d~~~ 大大有冇用過 24-70mm ?? 感覺如何, 鏡皇稱號名乎其實ma ?? :$
冇師兄用過24-70mm??  :79:
我細佬有買 14-24 同 24-70 所以最後我揀左 16-35 果支,咁就出事。

因為試過 24-70 效果好好,尤其係 35-4X呢段焦距,真係同定焦質素一樣,o甘諗住自己人,隨時可借用,又慳幾千,買左 16-35 用,點知拍出來的顏色或銳利度都不可同 24-70 作比較,令我上年終於要入手買番支 24mm 1.4{:3_130:}

附上一幅用 24-70 拍的相片~

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我細佬有買 14-24 同 24-70 所以最後我揀左 16-35 果支,咁就出事。

因為試過 24-70 效果好好,尤其係 3 ...
上下盤 發表於 16-1-2013 12:15 AM

多謝上下盤師兄回覆, :64:我而家更有信心一步攪掂佢~~~~:$
不過周圍都冇貨~~~  :70: