Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 悲劇騎士!!!!—FIGMA 137 宇宙騎士 TEKKAMAN BLADE 完全玩評報告

本身少玩FIGMA,不過出得宇宙騎士,就算出面個價真係貴左少少都要照入。誠然,唔少師兄都講過,話呢隻野同官圖差好遠,呢點我都認同。不過,睇番個實物,又唔算好多問題,可能都真係用左幾多時間去揀啦,我個隻無咩上色方面既問題,不過其他問題都有唔少。唔講咁多,去報告先~

小弟的BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2 ... ticles/977846/index:71:

咁細隻三魚幾都真係好貴下~~

配件真係好少~FIGMA擺野既方式同R魂又真係幾唔同~~

去本體先。如果從DESIGN而言,無得彈啦。至於上色,我個隻OK,係有少少水口位。主要既問題,反而係左邊膊頭打開個個位合唔埋,呢度都幾麻煩下。不過,又咁講,顧到一就顧唔到二,呢個無咩計,唯有接受啦~~

講可動度,唔可以話唔好,不過有D地方郁得好盡,如大脾位,有D地方要郁到反而唔識郁,例如膝蓋個接合度就認真麻麻,隻手既關節就太實了。

整番個例牌飛腳POSE先~~

利刃一出正路都有兩支野齊哂,不過既然可以半支半支咁玩,都唔緊要啦~~

得益於高可動度,做動作真係無咩難度~~

就咁企係度都真係OK既~~

玩下雙矛先~~

我對雙槍、雙劍都有一種情意結~~

係時候合二為一了~~

不過,由於雙肩既可動度麻麻地,所以呢D POSE都真係幾難搞~~

其實唔係好知道點樣舞支矛~~

飛腳POSE,拿埋支矛,可以更見動感~~

出炮﹗~~~唔駛換件呢下幾好~~不過上文都有講到,個膊頭唔係好合得埋~呢下幾麻煩~

擺番個官圖POSE~~

總括而言,優劣如下,由於個體QC不同,因此各人的觀感可能不太一樣~

優點:

1. 雖然大家都覺得佢有上色問題,但我個隻OK~~
2. 可動度高
3. 外型設計真係好好

缺點:
1. 配件真係唔太多,但FIGMA又好似係咁
2. 部分部件可以設計得好一點,如肩膊位和手肩上的細件

謝謝收看﹗
如果想睇多D,或者要睇其他報告,可以到小弟的BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/977846/index:64:
好圖, 但隻野好貴....

呢張美腿最靚:handshake:
我得一個頭ok,另一個眼部較大既頭左右唔對稱:31:
i am a diehard fans of Tekkaman but didnt buy it. Not an attractive one.:67:
雖然頗喜歡他, 但現貨感覺太物非所值了, 暫時還是沒有出手...

反而弟弟看起來很不錯:DD
呢隻 FIGMA 真的不錯...可惜之前冇訂...唯有等插價...:)
支持下3k兄~~~您影得正過實物~~~:71:

我等佢出進化形態先考慮 :34: