Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請問手油金色油點先唔氧化?

本人唔識噴油,但係想將隻報喪對角油金,之前買過 gundam maker 筆油,油既時候好靚,但係過了一段時間,氧化左好核突。
請問坊間有無一 d 金色油唔會氧化?或有其他方法解決?

求各師兄打救!感激萬分!
回復 1# 天人大帝
我唔知用marker黑底有無幫助
但應該可以考慮乾咗金色之後噴光油保護?
本人唔識噴油,但係想將隻報喪對角油金,之前買過 gundam maker 筆油,油既時候好靚,但係過了一段時間,氧 ...
天人大帝 發表於 7-1-2013 10:46 AM

方法一:買透明色噴罐嘖上作保護
方法二:買油性透明色手塗作保護
多謝大大~~
我想問~~ 我油既係油性金色~~ 用油性透明~~ 會唔會令本身隻金色甩架?
多謝大大~~
我想問~~ 我油既係油性金色~~ 用油性透明~~ 會唔會令本身隻金色甩架?
天人大帝 發表於 7-1-2013 11:34 AM

金色油完待風乾兩天再輕手塗上油性透明。
重手一定甩。
由得佢啦~花無百日紅
唔係話噴透明保護唔到,係保護到都無意思

一支金油尤其靚金油賣得特別貴,就係買佢個質感.
你係上面噴層嘢,咁你睇到嘅就係面嗰層油嘅質感
何必呢~
我有兩個問題:
1) 隻角係唔係軟膠?
2) 如果唔係, 用Gundam MARKER 係會LUCK 色, 我幾隻BB都係咁.

用一般油係唔會有咁既情況, 除非用錯油.
回復 7# 馬仔

唔係軟膠黎架~~ 但係都一樣氧化~~

個人建議,沒有大量工具同顏料的情況下,點搞都未必會靚.
尤其樓主對角係d簡單拆到出來的位置,
簡單d,變左色,咪再油過!
但係我將 d psyco frame 都油金色呢~~! :56:只不過對角同塊面太明顯所以拿出黎作例子~~!!所以想各師兄求救!!:64: