Toysdaily 玩具日報

查看: 15737|回復: 20

[詢問] 超級新手攝影問題

由於小弟是一個超級玩具新手,所以想請教各位大大的攝影技巧,小弟開頭用iphone 4s 影普通相的時候,都覺得無問題,但到加入了玩具行列後,用黎影玩具就發現,好有問題@@:70:,所以想問對於剛入坑的小弟來說,應該買部相機影玩具嗎?還是繼續用iphone頂住先,:62:,實不相瞞,小弟20都未夠,沒有太高的經濟能力,所以想請問各位大大如果真係要買相機,有沒有邊部用黎影玩具/風景,夠用得黎價錢又可以接受呢?
老問題

各下影邊類玩具多?買相機財政預算幾多??:36:
Robot魂,metal build, 女figure,相機希望可以$2000\以下:56:
其實唔一定要好貴的相機先影到靚相. $2000可以買一部DC影都得. 當然高級相機功能係勁, 專業d, 不過唔影開的人, 用太勁的機而煩到自己仲無癮呢. 我反而覺得一開始唔好買太勁的相機, 用一部易用的, 影多幾年, 真係有多d經驗先再買部專業的來用~
回復 4# jeffloh
感謝意見,有無邊部好推薦:handshake:

如果可以比多少少, 我會推介你買 富士既 X10, 算係一部比較高階既dc
雖然出左成年幾, 不過因為易上手, 色彩靚, 所以到E加都好多人選擇

我自己本身都係用iphone 影影下覺得唔夠用所以入手e部,
希望幫到你
影相最緊要夠光... 夠光你用紙盒相機影都可以嘩嘩聲... 唔夠光俾部幾萬蚊部嘅DSLR都係影到鬆郁矇...

麻煩樓主up幾張用 iPhone 4S 影嘅相上嚟睇睇先... 問題可能係你影法有問題...

話說小櫻家陣都係用 iPhone 5 影嘢多... 一般 Post 上網都 OK... 用同一相機規格嘅 IP4 應該無問題...

雖則家陣數碼相機好平... 但 HKD2000 樓下嘅影出嚟同 iPhone 差唔多...

iPhone 隨手影... 還可以卦...

小櫻上

$2,000樓下,我諗大多數都全自動機,不如用番IPhone

$3,000樓下 推介CANON POWERSHOT S100  有得調校光圈快門感光度,兼算機身細

(我自己用上一代S95)

如果真係覺得貴不如 DIY 攝影棚

要求唔高!!普通硬卡紙板+顏色紙其實文具店都有得買

兩支LED燈(各用2A四粒) + 兩支小腳架,TOTAL五六舊水搞掂,鴨寮街攝影器材店有否

一般ROBOT魂/BB戰士/細比例女FIGURE室內拍攝應該夠用,但大如12"FIGURE 就有點勉強

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我自己唔太喜歡用iphone影相, 因為太細部我好多時唔知點拎好哈哈!
依家好多時都有show room, 可以拎埋張card去影下試下, 回家用電腦睇下效果再決定都得~
回復 7# 小櫻

其實應該點影?? iphone 4s影的
回復  小櫻
其實應該點影?? iphone 4s影的
nanoha999 發表於 9-1-2013 01:34 AM

不錯嘛... 好多用幾皮嘢器材嘅都係影到咁上下嫁咋...

反而想知你邊樹唔滿意...

閣下喱兩幅係就咁影?... 無加燈?...

可能手震令到好似唔多清... Post上嚟比較細幅唔覺... 可能你放大 翻1:1會覺得唔清同微粒好粗?...

可以試下威廉生嘅建議加燈... 手震問題... 影嘅時候搵啲嘢墊住隻手或搵支撐 (或者買啲電話用支架/腳架)... 撳快門果陣要留意會否太大動作郁到部機...
你影得幾好WOW,你認為有乜地方需要改善??
其實影相人比機重要,某位網友連出相比雜誌用都一直只用部LX-3至今!
如果閣下真係經濟不太闊鬆就不要多想了,補支枱燈應該都可以幫到你.
已用柔光燈加兩支台橙了,可能係setting唔夠好?
燈光真係好重要~~ 我哩張係嚮窗口邊加窗簾變柔燈 , 再加白紙補光影的~~
回復 14# lokia
明白,但係後期加工 ,我真係PHOTOSHOP苦手:30:,有咩辦法,整你似你張圖咁