Toysdaily 玩具日報

查看: 6920|回復: 18

[3A/ threezero] 廣州ACG 動漫展2012遊記 (字多及手機劣圖)

本來不打算去, 守候了各大玩具討論區等了2天都沒有師兄出圖及包膠, 心內百般煎熬忍不了唯有自己出動去睇真D ~~ 手機劣圖, 望大大們見諒 !!

很久沒有去廣州, 決定了去只是在昨天食完LUNCH 後, 用盡百般計謀, 最終內務府肯在這大時大節放人, 即時上網找資料及執拾行裝, 為了目標玩具決定留一晚廣州,  31/12 下午4點正式踏上征途向著久未遊歷廣州出發~~

到了廣州已是夜晚差不多8點, 選了在3號地鐵線"客村"落腳 ,貪佢方便離會場只有數站,不用太早起預備, 由於之前準備不足以為7-DAY 很容易有房,在沒有預約下跑了2家也客滿~~ 唯有先醫肚, 剛好見到有 出名的"銀記腸粉" , 二話不說試一試, 果然好OK . 食飽後發覺不能上網及打電話等同殘廢 ,決定出張儲值卡 $48 人仔, 可上網及打電話 ~ ~ 換卡後即時上網check 7-Day inn , 發現"科韻" 那邊還有房而且距離目的地只有2個站,即時預約入住 !!

沿途經過好似叫"電視塔" 的建築物.

好味銀記腸粉!!

由於看到有師兄報料, 場面比較冷清所以都沒有打算晨早去排隊入場,只是剛好9點起床梳洗, 問了一下前台說展場不遠,應在$20的士左右, 決定打的~~ 話咁快7-8分鐘左右到達, 大約9:30左右......下車後直衝會場,原來是要買票($35)的, 還要跟指示去下一層購票, 發覺不對勁, 未到售票處已人山人海, 心知不妙......到了B1/F , 當堂暈倒@@ , 我的媽啊~~ 中伏了, 排隊買票都大打蛇餅, 少說也有1000人......排了差不多30-40分鐘, 終於購票成功入場, 一個假身再加幾個箭步, 一口氣衝到3A 攤位~~ ~~怎沒有人排隊 ??? 莫非賣完~~ 我的天啊!!!!!

原來沒有賣完,只是時間尚早本地玩家還未起床出動, 那麼我唔客氣啦~~ 購買前工作人員小心講解要先購一套 "3P" 的才可購另外兩個單隻, 而且要試一試運氣, 手風好可即時帶走,否則只能等四月發貨~~ 開始前先填好BBICN預備的表格, 選好買那些東西及送貨地址, 之後開始進行抽獎, 其實很簡單的在一個密封箱內把橙色兵乓波抽出代表中獎 事後問了工作人員,其實機會律蠻低~~大約5份1 左右, 而且機會越來越小, 因為抽中的橙波不會放回箱內, 早起當然比較著數~~ 我自問沒有甚麼運氣,不過比較有小聰明, 當然抽之前快速昅一昅箱內環境~~ 最後當然沒有讓好東西飛走, 不枉我山長水遠上來捧場~~ 成功帶走心頭好~~

完成後參觀一下3A 攤位及拍照留念,記下感動一刻~~

原來HT 就在隔離, 雖然毫無新鮮感,跟香港,美國的攤位完全一樣 不過都行一行~~ 居然還有BATMOBILE 及MONGER 現貨, 不過是人仔價而且比Y拍都要貴~~ 看看就好~~

最後稍稍逛一逛就打道回府~~ 不竟那些戰利品都不輕~~

後記 :
個人覺得廣州的氣氛比香港那次好, 很多人玩COS PLAY , 男男女女年輕人都來打扮一番, 而且沒有HK 的鬼鬼祟祟, 大大方方很自信而且投入角色 ~~而且感覺廣州很方便地鐵4通8達,再過10年絕對的超過HK, 希望HK人快D醒過來團結起來,否則很快HK會變成只係中國的二線城市

謝謝觀賞 !!
頭像被屏蔽
去了燈塔^^.........我想去廣州ACG 動漫展2012遊記 因沒時間去
恭喜大大毅力+運氣=買到心頭好!
小弟本來都好想去....但沒人陪伴....所以放棄!
頭像被屏蔽
香港人不嬲都精打細算, 而且確實應駛都要三思先駛~
CHING 香港窮人實在太多了,你看看街上,商店,買野的基本上都是內地人,內地人喜歡的就會買,香港人喜歡講 ...
KY804 發表於 1-1-2013 07:45 PM

民生既情況唔同, 而家內地發達城市有些似我地80至90年代初既香港. 一般人入息夠支持一般生活開支之餘, 仲有能力去消費.
而家香港人係夠一般開支之後, 只有少少能力消費.
住屋已經減去一半收入, 仲有物價呢?
而家普通一個LUNCH 已經要$40, 夜晚買餸煮飯兩口子慳慳地都要$60-70 蚊. 仲有車費呢??
以上全部係必要開支, 點慳都冇得慳. 試問香港人點唔可以精打細算?
其實香港人係肯消費, 不過真係比十幾年前謹慎.呢個展覽要$35 人仔, 試下係香港訂呢個票價一定比人插死.....

---------------
講返正題, CHING 好野買到心頭好, 幾時有開箱呀??:handshake:
民生既情況唔同, 而家內地發達城市有些似我地80至90年代初既香港. 一般人入息夠支持一般生活開支之餘, ...
initial 發表於 1-1-2013 09:00 PM

回家後, 發覺屋企氣氛不太對勁, 只好快快收好戰利品, 有人:angry: 中~~~~

只能先避一下風頭
回復 5# KY804
內地窮人吾多嗎?
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
師兄既廣州ACG 動漫展2012遊記超正!!!!!!!:71::71:
而且有唔少斬穫,弓起!!:77:

本來打算去,但都係接受唔到要先買hard nipple war至可以抽TK/TQ, 哩套唔鍾意,成1200人仔,最後都係理性d, 留港同家人過節。 恭喜樓主入到!
你講既全部都係事實,賤d講句:窮咪吾好玩囉,講黎講去,最後又係吾買
KY804 發表於 1-1-2013 09:19 PM

你真係好笑....我就真係未過你所謂窮既香港人....見親既都係大6黎香港綜援既人囉

精打細算係香港人諗過係唔係真係需要先會買...唔會盲目咁買...買左番黎冇用係浪費地球資源 , 好似大6人咁浪費地球資源