Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cliffordchan107

[其他] 機械人常識問答比賽題目(一)

仲以為綠色添.....:26::26::26:
答案出人意表:71::71::71:
仲以為綠色添.....
答案出人意表
黑色三連星 發表於 24-12-2012 10:36 AM

題目有心思, 大大又肯花時間影相, 編輯同upload上黎
我要俾 你~~
廿一月 發表於 24-12-2012 09:45 AM

頂...我都答錯左.....

樓主好野
老文 發表於 24-12-2012 09:32 AM

師兄真係有心機!!!
EDMONDLUN 發表於 24-12-2012 01:27 AM

我原本仲以為係Nu 因為得佢嘅出處係劇場版
darktoby 發表於 24-12-2012 12:58 AM

我還以為是Nu耶, 因為他的眼睛不是圓的!
手榴蛋包飯 發表於 24-12-2012 12:52 AM

頂!我見到題目衝入黎諗住答係Nu…因為其他都可以水平移動(氣墊or輪)
原罪 發表於 24-12-2012 12:51 AM

回復  cliffordchan107

哈!post有趣
    但係點解唔係裝甲騎兵,同埋咩係蘿蔔
aesopa09843 發表於 24-12-2012 12:48 AM

the three are designed by 大河原邦男 and the blue is 永野護
789741963 發表於 24-12-2012 12:45 AM

I choose red..
becase red is bad guy..?
Galulu^^^ 發表於 24-12-2012 12:28 AM

真心以為係綠色果部笑左
calvines1995 發表於 23-12-2012 11:32 PM

估唔到條問題係問唔同顏色嘅蘿蔔, 哈哈!
半田健人_555 發表於 23-12-2012 11:31 PM

好有味道啊會心笑了
歪不正 發表於 23-12-2012 11:28 PM

THANKS ALL, 其實問題的答案是幾惡搞的,
不過也像通識教育的問題'OPEN QUESTION', 沒有一定的答案,
答案是什麽不重要, 重要在於思想的過程, 為什麽得出以下的答案,
這個也是平常思考的目的,
背MODEL ANSWER是沒意思的,
意思在於, 我們為尋求答案的時候, 真的有進行過思考,
不是人云亦云.

我們怕被'洗腦', 也是同一目的,
因為我們害怕有些東西沒有經過'求真'的過程而貫輸入腦, 而不自知.

經過思考的答案, 不一定是對的,
但是經過思考, 自己想出來的答案才有'價值'.

四個機械人找不同,
答案可以是NU,
因為其他是單眼/圓眼佬,

答案也可以是綠狗,
因為其他是GUNDAM系列入面的角色,

答案同樣也可是藍色的DIAS,
因為沒有藍色的'蘿蔔' (ROBOT),不過同一個答案, 也可以得出不同的解釋,
有一位大大提出了,
只有DIAS是出自不同的設計師.   

這個POST的迴響不錯, (起碼比其他更花時間的玩評為多)
有時間再想另一題, 激活一下大家和自己的大腦.
i choose Nu, because he's the only one with two eyes
好玩~幾時出第二題:66: