Toysdaily 玩具日報

查看: 6391|回復: 11

[改造交流] 超時空要塞 Regult 改裝雞腳雞 (感想在#1 圖片在#2 製作過程在#3)

這是製作 超時空要塞 Regult 參考資料
超時空要塞 Regult 圖片在#2

我之前在兆萬地庫見到這系列的成品,
見到這間廠生產的舊化效果非常好,
立刻就愛上了(不是figure,而是舊化效果),
鐡的感覺非常好,
佢一定有一班老師父在廠坐陣,
之前多次去試做這效果,但都是做得不似,
大家細心睇下,佢的邊位的確做左好多工夫,
其實我之前做的1�72高達,都是跟這效果做的,
發現用鋼絲刷去做,已經有幾分似,
但今次再用這方法做macross雞腳,返而做唔到,
自己念左好耐,又試左好多次,都無曬辦法了,
最後得到的結論(都是自己估),就是濕度,
之前做1�72高達是非常潮濕的,
所以用鋼絲刷好容易就刷到爛的效果,
而現在已步入冬天,開始無咁潮濕,再做唔到之前的效果,
想做人家的效果就更無從入手了,

回復 1# power_moon

其實這個Regult 獨立睇都ok,
但對比 #1 人家的舊化感,就立見高低,
真係好想請教有無師兄知道
#1 相片的舊化效果是怎樣做的!

我覺得已經舊化得好好. :71::71:

如果同你 第一帖 的 figure 比, 我覺得你隻Regult 比較乾淨, 做到舊o既感覺, 但係就無"損壞"o既痕跡, 我覺得邊位如果 可以乾掃重手, 可以增加效果. (我識講唔識做的. :68:)

可以參考一下 threeA o既 figure, 佢地出品o既 figure , 舊化真係無得頂的~

早前係現場示範o既模型家 Mig Jimenez, 你可以係 youtube search 一下, 有唔少片都係講 AFV 舊化效果的~
http://www.youtube.com/watch?v=LzNNk2b4J6E
COOL!!
非常精彩的處理
多謝大大分享
我都覺得舊化已經做得好好!!!:$
係個人主觀意見唔係咁鍾意個colour scheme。。。

我覺得已經舊化得好好.

如果同你 第一帖 的 figure 比, 我覺得你隻Regult 比較乾淨, 做到舊o既 ...
goahead 發表於 19-12-2012 10:17 AM

HAHA!!:DD 其實除左第一隻HALO唔肯定之外,其餘兩隻都係3A架!

3A既舊化確有一手!!!:$
學得倒既話,真係終身受用!!!
多謝師兄的資料,
做舊化果然真的千變萬化,
你給我的資料主要是用泥和污穢做的舊化感,
相信可能我要再下一步才研究,
現在我主力是研究緊(金屬被挖花的花紋)和(銹食)的舊化
其實只係一種(金屬被挖花的花紋)已經令我頭都大了
一直都在試用鋼絲刷去試
好似這個是我最想做到的

其次就是這種彈油,也是最喜歡
有細點有大點,還有一片片的
相信油的稀釋度要控制得好好才可做到

其實當時在兆萬第一次見到這 figure
第一時間wah左一聲, 之後呆了睇左好耐...
買就買唔起啦....因為實在太貴了
但心中一直在念,究竟點做????
到現在都仍是一知半解,

至於師兄給我資料,
用泥的感覺和污穢做舊化,
相信一定是師兄最喜愛的style,
因為見到你參加環球杯都是用這style的
見到師兄已經完全掌握了這種舊化技巧
:71::71::71:

無論如何....多謝師兄資料
回復 4# goahead
多謝欣賞,
我會繼續去試,
做到完美為止
:65:

回復 5# 歐叉獅子
其實我都覺得個身的深藍色太深了,
可能是做舊化的通病,越做越深色...
要控制到淺色的舊化,有一定難度
:38:

回復 6# sundaydriver
剛剛上綱睇過
3A 真的好利害,
有各式各樣,唔同技巧的舊化都有,
wah.....如果一個人能懂得做曬所有舊化技巧就無得頂
:71::71::71:

回復 7# sundaydriver
nice weathering

dirty chicken walker:66: