Toysdaily 玩具日報

查看: 3427|回復: 11

[詢問] 有關氣泵一問!!!

大家好啊
我托朋友借了一個氣泵 雙星的

我朋友話噴氣 d 氣出得好弱 有無c 兄知咩事?
同埋我見 條氣管有d 油 (好似d 機油咁)!!
我想問有無得整架?or 換過條喉??
仲有個氣泵係無隔水罐>> 黎個係咪一定需要??

小弟新手 未玩過噴槍 有無其他野要注
求各位c兄 指教!!! thanks!!
(post 錯區 請版主代勞搬到正確區域 thanks!!)
我朋友話噴氣 d 氣出得好弱 有無c 兄知咩事?
同埋我見 條氣管有d 油 (好似d 機油咁)!!
我想問有無得整架?or 換過條喉??
仲有個氣泵係無隔水罐>> 黎個係咪一定需要??

小弟新手 未玩過噴槍 有無其他野要注
求各位c兄 指教!!! thanks!!
(post 錯區 請版主代勞搬到正確區域 thanks!!)

cwc2324 發表於 15/12/2012 00:18

樓主用嘅係邊種?
http://www.tamiya.com/japan/prod ... comp/basic_comp.htm
http://www.tamiya.com/japan/products/74515revo/revo.htm
http://www.tamiya.com/japan/products/74533compactair/index.htm

呢幾種氣壓唔係太強,印象中唔係好適合噴大型野 :o

氣管嘅油 --> 會唔會係馬達出黎嘅? :?

水氣過濾器 --> 係潮濕嘅環境一定要,但係上面三隻好似冇過濾器 :?

樓主應該冇 post 錯區... :o  :o  :o
第一條link 個款!!

黎隻!! 我都係用黎噴 sd 咋!!
氣管嘅油 --> 會唔會係馬達出黎嘅? >>> 未知啊 我未拆開睇入面

想問可以換喉嗎??
第一條link 個款!!

黎隻!! 我都係用黎噴 sd 咋!!
氣管嘅油 --> 會唔會係馬達出黎嘅? >>> ...
cwc2324 發表於 15-12-2012 02:39 AM

喉是可以換的。

氣管中的油不會是馬達出來,
因為馬達是在內裡一個結構盒中,
結構盒只會伸出傳動軸,馬達100% 不外露的。
但你朋友有多久沒再用?
你最好先開動運行一天才決定是否去用。
我曾有舊的十多年沒用,氣管中也有油,
在再用前測試能否正常時,不到十五分鐘便壞了
解剖後證實是結構盒中的齒輪自爆粉碎,修復不能。
佢間唔中都有用!!
但係個氣泵都有十幾年 xd!!!
佢間唔中都有用!!
但係個氣泵都有十幾年 xd!!!
cwc2324 發表於 15-12-2012 12:26 PM

這款你不要加水隔,加了會很弱,
一般用已綽綽有餘,如果你噴大面積便換0.5 的噴嘴。
舊版是跟0.3 / 0.5 噴嘴,新版是跟0.3 噴嘴反大油壺。
另外你可在「英明」及「千里達」找齊所有配件。
補充:
建議你解剖看看當中的「風琴鼓」有沒有斷,
兩個全斷了就放棄使用。
一個斷了也還可以用。
我今日又買左d 油 工具 同 sd freedom

係英明問過.. 條喉20蚊
喉是可以換的。

氣管中的油不會是馬達出來,
因為馬達是在內裡一個結構盒中,
結構盒只會伸出傳動軸 ...
AIRU 發表於 15/12/2012 09:06

多謝 Airu 大指正.... ** 嘅氣泵真係有 d 令人怕怕....
OT 一問: Mr Hobby 果種 diaphragm 式氣泵(黃色細細盒果隻)o 唔 ok?
多謝 Airu 大指正.... ** 嘅氣泵真係有 d 令人怕怕....
OT 一問: Mr Hobby 果種 diaphragm 式氣 ...
garykctse 發表於 16-12-2012 06:30 PM

沒用過,不敢隨便答你,但看兩者效能,明顯田宮佔優。

Mr.コンプレッサー プチコン・キュート
http://www.mr-hobby.com/itemlist/pg60.html

スプレーワーク ベーシックコンプレッサーセット (エアーブラシ付き)
http://www.tamiya.com/japan/prod ... comp/basic_comp.htm
咁有無d 岩新手用玩既氣泵介紹啊?
咁有無d 岩新手用玩既氣泵介紹啊?
cwc2324 發表於 16-12-2012 09:56 PM

田宮那套已經是入門來了:(