Toysdaily 玩具日報

查看: 2182|回復: 10

[吹水專區] 隔牆有耳: 遊行都要管 成龍撐極權

隔牆有耳:
遊行都要管 成龍撐極權

之前講過「中國人是需要管」嘅成龍,再度發表極權謬論挑釁港人。佢接受內地傳媒《人物周刊》訪問時話,唔滿意香港變咗示威之都,「甚麼都罵,甚麼都遊行」,建議香港限制遊行,仲暗示以暴易暴係冇問題;原來佢除咗耍醉拳,更加愛極權,難怪政界中人不禁話,左王邵善波呢鋪要甘拜下風。
「用暴力對付一些暴力」

近年以擦中央鞋為樂嘅成龍喺訪問中話,香港已經變咗遊行之都,好多無理取鬧嘅遊行,有人無所事事、趁假期就遊行、有人鬧中國、又鬧領導人,繼而發表極權建議:「應該規定甚麼可以遊行,甚麼不能遊行」,擺明打壓香港遊行同集會自由。
點解佢當年又可以發起遊行反黑呢?成龍堅稱佢呢款遊行冇問題,即係佢放火就得、平民點燈就唔得?咦,點解咁似狼振英嘅?
成龍既然對政治現況咁不滿,點解唔去做議員?佢話議員要斯斯文文,爆粗話:「去你媽的,『打』能解決問題最好,又不能打,我受這個罪幹甚麼?」然後話自己最相信,「要用一種暴力的手法去對付一些暴力、不守規矩的人」,極權外原來仲好暴力。
有關謬論一出,網民群起大鬧佢無恥;不時搞遊行示威嘅工黨李卓人都話,估唔到有人會提出呢種極權建議,竟然連遊行都要管?查實睇番成龍今年8月曾經大讚中國家陣係五千年來最好時刻,可見呢個世界,沒有最無恥、只有更無恥。
成龍紅色硬膠錄

日前:
「現在香港變成遊行之都……罵中國,罵領導人,甚麼都罵,甚麼都遊行。應該規定甚麼可以遊行,甚麼不能遊行。」

「要用一種暴力的手法去對付一些暴力、不守規矩的人。」

「我不反對你是賊,這個世界有人的地方就有賊。」

今年8月:
「中國正在最好的時代,現今是五千年來最好幾年。」

2009年:
指香港和台灣因「太自由而很亂」,認為「中國人是要管的,否則便會為所欲為。」

資料來源:《蘋果》資料室

pf_lee@appledaily.com

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121213/18100197

:76::38::67:

條蟲又黎九UP..定係英皇宣傳部想玩九佢..叫人罷睇佢套戲...
佢真係不折不扣垃圾國產貨:45:
用霸王用得多,所以.....:64:

星期日我都覺得"遊行太多了"...同埋成龍佢講既野..唔一定錯得晒...
可能二惡英上腦
用霸王用得多,所以.....
chlycab 發表於 14-12-2012 09:30 AM
應該規定,邊 d 女可以俾人搞大人個肚又唔認,邊 d 女唔得。
http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20121214/18100954

成龍被嘲冇文化

成龍新戲《十二生肖》昨晚在西九龍舉行首映,楊受成、何超瓊及何超鳳等出席,電影日前在北京首映時,成龍在台上演唱主題曲,內地地產商任志強捧場,事後他在微博取笑成龍:「成龍帶着團隊演唱此片的宣傳歌,伴奏與歌對不上,看來成龍大哥真的是多了些武打,少了點文化。」有網友留言嘲笑:「人家武班出身,就別揭人家短啦。」
認辭不達意

之前成龍接受內地周刊訪問,不滿香港變成示威之都,更建議香港限制遊行被罵,成龍昨晚說:「唔緊要,冇一個人想香港唔好,包括你、我同領導人,每人諗法唔一樣,尊重其他人唔認同我,言論自由。」問是否撐中央?成龍避答:「講完,可能我辭不達意,出發點為香港好。」問是否包容特首梁振英?他說:「問番梁生,唔好畀陷阱我踩。」提到好友曾志偉涉掌摑黃浩,他笑說:「係咪玩咋。」不過,一聽到黃浩名字,成龍即說:「他是誰我都不知道。」
採訪:文國駿
攝影:陳志嵐

:handshake::$:(:Q:unhappy::@:74:
靚女任佢攪.睇0下佢對手,由左攬到右..真幸福 !!!!
星期日我都覺得"遊行太多了"...同埋成龍佢講既野..唔一定錯得晒...
老文 發表於 14-12-2012 09:44 AM

問題係點解要遊行! 而家係官迫民返呀!  你估遊行好過引呀! 條蟲係個既得利益者, 佢當然係想所有人收聲啦!
用霸王用得多,所以.....
chlycab 發表於 14-12-2012 09:30 AM

:66:.......................AGREE NO MORE!!
成龍招積:我有世界票房 毋懼網民罷看《十二生肖》

【明報專訊】《第55屆亞太影展》昨晚在澳門舉行開幕晚宴,開幕電影是《十二生肖》,成龍帶領「龍女郎」張藍心、姚星彤、白露娜出席。成龍再回應「規管香港遊行論」,他強調只是見義勇為,不擔心電影票房受牽連,他更豪氣地說:「鬧不死我,我有世界票房!」

成龍發表的「規管香港遊行論」惹來網民炮轟,他昨日回應:「不用多解釋,不論我、特首、領導人,出發點都是為香港好,可能我有點辭不達意,但希望大家互相尊重。經常被批評?由得人批評,不會不開心,我有言論自由,鬧不死我,也寫不死我。」

至於有人罷看他的電影,可能影響票房,成龍得戚地說:「我有世界票房,我只是見義勇為。有些人為一件事而針對我,有些人長期針對我。」

撐老友曾志偉

成龍與老友曾志偉碰頭非常開心,對於志偉與黃浩的風波,他笑說:「我不聽不睇不講,表面實撐老友,唔通落井下石咩?夜晚就……他!」成龍的遊行論被罵,志偉被問到會否撐老友?他套用成龍的話說:「表面實撐他,夜晚就……他!」

頒獎禮評審團成員劉嘉玲昨晚現身,她在微博表示:「與來自世界各地的電影專業人士,難得的經驗交流,讓我更進一步了解到電影創作的美好與艱辛,體會深刻。」

明報記者 林祖傑 澳門直擊

http://hk.news.yahoo.com/成龍 ... 肖-211237663.html

:*:*:*:53::53::53:
睇電視D人問佢這單野,佢答香港有言論自由乜乜乜..鍾意講乜就講,唔理人點講...:74: