Toysdaily 玩具日報

查看: 12510|回復: 4

[玩具報告] 宇宙騎士TEKAMAN BLADE D-BOY @ FIGMA

延期半年, 真系以為是否有版權問題而令只宇宙騎士胎死腹中.
還好終於等來!
宇宙騎士系我非常鍾愛的作品, 但可惜過往的玩具出品總是不盡人意, 如連白卡斯一SET過的魂SPEC, 實在系太細只了, 賣點根本不在D BOY上, 那一套我很快便賣了.
然後ARMOR PLUS版, 無限接近以前的模型版, 又有合金, 上色又好, 但因為著甲關系, 根本不能把玩, 而且除了第一款外, 其他全數魂限定........
過去的模型版復刻了, 但我以前砌過, 各方面都很不成熟.........
直至等到MAX的FIGMA, 睇官圖真系正到不得了, 雖然當時已經買過幾只FIMGA玩過都不是太滿意, 但仍想一試.

購買前已經見到有些QC差的評論, 特別是歪面報告, 但我在買時卻沒有多選擇, 一盒便OK, 開盒後的感覺系: 還好~~~~~~~
整體我覺得上色系靚的, 白色和紅色都有立立令的質感, 漆膜厚度適中,
外型當然系靚絕, 好有插畫的風格, 線條纖細而誇張.
而且尖角位造型很銳利, 小心受損.
配件不多, 4對手型及另一個風格的頭部, 長矛分開後的把手, 便是所有. 完全系夠玩的~
另一個頭部有外露出DBOY的人間體面部, 但實在系太細所以刻畫不是很清.
盾的安裝很方面, 平時直接插在腰後, 裝備時將肘部甲上移一個孔位便能裝上, 非常方便, 沒有任何多余零件.
肩部粒子炮直接開啟, 沒有透明件的利用, 只是漆上金屬綠, 但效果是OK的.
關節非常實淨(以前的FIGMA都有關節過松的問題), 保持力完全過關,
可動性我滿意的,但肩部及膝部的可動角度不算大, 但即管如此, POSE還是能一步到位的, 應付自如.
細小的腳掌卻能非常平穩地站立系有小小驚喜的, 影相期間一次都未跌過!

而大家擔心的QC問題, 本品多有缺角缺邊, 開模不清晰, 上色多多少少有一點小問題, 但我這只完全在接受范圍內, 至少用肉眼看沒有什麼大問題, 我完全收貨的.
TIP: 部份產品有可能將左右腳掌調轉裝配, 正確的是腳掌向內彎的, 大家如中招可自動調轉.

Good pose and very nice photos :71:
我果隻盾好難裝上手, 看似已裝上入但又感覺未完全插入, 鬆鬆地咁, 唯有放棄改為裝在屁股, 但個盾既插嘴又係可調上下角度識自動回彈, 裝上後總是唔貼服, 總之係爭D爭D咁, 希望細佬同超進化做好D啦
M大嘅相好正,有比較先知肥姑媽嘅D-BOY機體系靚D嘅。
睇完第一張相之後...我真的中毒鳥 :shiny: