Toysdaily 玩具日報

查看: 17623|回復: 7

[改造交流] 如何把家中的各樣入電芯的有燈玩具轉換成用火牛供電? 有大大做好心出個教學嗎?

小弟對電子呢家野可以話係低能,但係又好想把有燈玩具轉換成用火牛供電,因為咁樣可以唔怕電芯流水。

近日將一隻心愛嘅玩具拆開電芯蓋一睇..............又癩野:42:

有大大做好心出個教學嗎?
治標方法玩個時先入電芯
唔玩時拎出尼
可轉濕電,方便好多呀~~~~~~
可轉濕電,方便好多呀~~~~~~
E神 發表於 1-1-2013 04:26 PM

係呀,我情願一次過轉哂火牛用濕電唔使煩,甚至有燈地台都可以轉濕電又唔使驚D 3A電流電池水。

將屋企果廿幾隻有燈1/6人偶駁埋一齊,拍一個製就可以著哂D燈幾方便呀!

重有好多好處:第一D餅電又唔係平,第二D餅電用完又要續隻換電,第三又驚D質量差嘅餅電出水。

求電工高手出教學啦!!
係呀,我情願一次過轉哂火牛用濕電唔使煩,甚至有燈地台都可以轉濕電又唔使驚D 3A電流電池水。

將屋 ...
Kopchevboris 發表於 10-1-2013 12:22 AM

我都想咁~~~
不過,,,,,,,,
:79:
我都想咁~~~
不過,,,,,,,,
E神 發表於 10-1-2013 01:29 AM

耐心等吓啦,一定有師兄出教學嘅!
有無人出嘢呀?
各位師兄, 本人有小小意見提供!
先了解輸入電壓, 然後搵出公仔輸入電流正/負兩極, 接駁電線可用一般LAN線剪開佢攞兩條出嚟做正/負極, 電線接駁到公仔正/負極可以唔用辣雞或熱熔槍(怕整爛), 改用強力膠紙就可以因為唔會成日郁動, 另一邊可接駁電池盒或AC轉DC火牛(鴨記有得買).