Toysdaily 玩具日報

查看: 16039|回復: 24

[分享討論] 救救SDF-1(29-11-2012)

年紀大,機器壞,我想睇下我兒時買既SDF-1有冇方法可以修理番~
請高手師兄朋友幫忙,其實爛左十年有多,但係唔捨得掉:79: ,
話說童年時家貧,好多時都只係去屈臣氏扲上手睇下,咁0岩新年去睇既時候比我見到佢~

呢隻係平價版,冇得射飛彈,當時60蚊係我全部既利是錢,就係買左佢喇~:43:

大家~可以點救佢呀~:77:

今日突然有假,於是動手修理,
先拆開個心口,之後準備鑽隆,可能時間耐,D膠真係好趣,稍為同支鑽咀鑽下就開左隆~

拆左之後,發覺原本想鑽隆既地方後面,原本係有一條荀位,荀位有少少踏住鑽隆位,心諗...都要鑽架啦~

可能時間耐,D膠真係好趣,稍為同支鑽咀鑽下就開左隆~

開左隆之後,就試下可唔可以種粒鏍絲穿過膀頭位,再駁番手臂啦,

點知道,想試既時候,發覺膀頭連住主砲既金屬件既設計,係貼晒個鑽隆位既~

用鏍絲既話會頂住同唔0岩位,之後見到件金屬件一面係笠入去既,就賴醒試下掉轉金屬件上睇下得唔得~

咁又好似得得地,但最後,試完至再出現問題,就係,就算穿到鏍絲,

主砲住變形時,主砲金屬件都會KICK住粒鏍絲而令到人形時主砲不能放後,

暫時宣告,尚未成功~
唔通淨係擺出航形態~:56:
用寶貼試吓夠唔夠力啦。
係咪舊膠爆左?~~~
回復 4# @rtoo

係啊~艦身舊膠趣到碎晒,所以未敢拆出黎鑽洞~

回復 1# chinam
大大, 我拆了我那隻看過, 見下圖

你是斷了枝藍色軸,
我認為可以按以下做法, 但不肯定, 只作討論,
不知其他大大對小弟的做法意見怎樣.
有錯請見諒.

1. 拆開肩部取出那斷了的藍色軸 "1"
2. 把斷了的藍色軸 "1" 用AA膠貼在膠件 "2" 未斷時的位置
3. 把膠件 "2" 和 "3" 分開
4. 在膠件 "2" 的裡面加螺絲(見圖)收實那枝藍色軸(要事先在收螺絲的位置鑽孔)
5. 組合所有部件
希望幫到你, 但請必定考慮清楚可行性.
You will have to open it up and try to re-attach the broken parts, by crazy glue or screws.
回復 6# 4mm

感謝4mm大大,誠意分享指教,等我買用具來嘗試一下,
到時定必上載分享~:64:
回復 7# gundammsz010

Thank you very much bigbig to give a helping hand~:77:
回復 8# chinam
我也喜歡TV版這首艦, 還打算替她返新和加小小細節.
我估你那首艦也不難修理好的.
祝你成功, 及期待你的分享
回復 10# 4mm

4mm  兄,暫時宣告失敗~:56:
仲有冇計仔呢~:77:

回復 11# chinam

O下.... !!
是我無拆過那部份出來看就見議你
真不好意思
等我再想想計仔先
回復 11# chinam

讓我們討論一O下以下方法是否可行吧

1. 我想確定一O下, 如果不計主炮問題, 之前的方法是否可完全解決手部問題?

2. 如果"1"是的話, 我想問
2.a 會否用些螺絲頭較平面的螺絲便行
2.b 金钃件是否好FIT地貼住膠件完全無虛位)
2.c 如"b"是的話會否把KICK住鏍絲位置的金钃件在邊石麻出一個小缺口(後跟你反轉裝), <做之前一定要諗清諗楚, 盡量不用這方法>

3. 還在想有東西可代替螺絲嗎?
回復 13# 4mm

先謝謝4mm 兄,唔好講唔好意思啦~我實左過意唔去架~
1. 手部問題,其實尚未解決,因為見圖中鑽孔,會被主砲金屬件傘蓋大約一半,
如果強行裝上怕有爆膠危險.

2.a/b 金钃件是好FIT地貼住膠件完全無虛位,就算平頭都會頂住,
2.c 頂住既金钃件應該近末端不宜打磨,因為末端係接駁筍位,磨後可能影響裝合~

3. 我在想,如果內部加鏍絲行唔通,還有兩個方法試下行唔行得通,

A.試下係外面加膠件(未有定案,只係仲諗緊)
B.就係裹面圓形外圍上鏍絲,再穿過手臂既黑色膠件(要求技術較高,自問未必做到)

回復 14# chinam

不用客氣, 我也希望你能修理好呢.

3A. 想來想去都唔知在那裡能加膠件
3B. 不太了解做法, 做完後手部仍然可轉動的嗎?

4. 我朋友提議用強力磁石
4.a 把圓形的磁石裝在原本藍色齒輪位置(不保留齒輪)
4.b 把圓形的磁石裝在原本黑色圓形膠件位置(不保留黑色圓形膠件)
4.c 每個位置可裝多過一塊磁石(按需要)
4.e 朋友估計用強力磁石, 應該夠力使手不會脫下
4.f 但他沒有實物, 故未能估計手部向前伸時會否因不夠力而垂下, 如會垂下可再加磁石數目.
4.g 這方法一做了, 萬一失敗便無法返轉頭.