Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 聖衣神話~新生聖衣EX化完敗..........!?

回復 12# greatmuta

我知道你的意思, 火焰之男兄,
我也只是跟你說: 我覺得沒那麼失敗而已~而我可以接受
就這樣

你不管在哪口氣還是一樣衝, 哈哈
頭像被屏蔽
o甘我先申報我無玩全何聖衣,但是我覺得新生聖衣EX化,整體上比舊版好,
1)起碼人體比例上好過舊版.
2)人物頭部及面相設計都過舊版.
而且樓主你講跌價等於失敗,o甘舊版都果d未都跌價仲大.
ex新生我認為是本身風格問題,風格這些東西能否接受個人主觀因素影響.
BANDAI其實有能力搞個2.0出來,不就是把半身像的下半身搞出來.
而EX本身沒有掛神話2.0這個名號,EX風格是有別于以前神話系列.
EX新生青銅的風格也未至於完敗,起碼還有一部份人能接受.
我覺得ex新生好靚啊!係衰在大隻左d,縮細番d就好好多了
唔覺得EX青銅有咩大問題
唔知點解啲人係咁攞嚟講
我就說EX青銅沒那樣差囉~
對我來講
表情生動, 面相多
高可動, 可輕易擺出有張力的動作&重現動畫場面
這些就夠了

至於跌價的原因我覺得消費者不能認同"憑什麼新生青銅定價居然跟黃金一樣??"
即使加了套戰損聖衣, 我個人覺得還是不值
ex星矢最離譜的地方係

股關節同對腳唔同色!

胸甲真係太大件,變左菲利的戰鬥服…
其實B記出幾多個Ver又有乜所謂~~喜歡舊不用買新~~
喜歡新就買多隻~~覺得唔值可以唔買~~
好似舊神話~~我一唔鍾意佢大頭仔比例~~一隻都冇買過~~
出左EX系列我先喜歡~~所以我先全線入~~
但雙子限定我覺得唔值又冇買~~
所以只在乎自己決定~~
我有《聖衣神話》Phoenix一輝(最終青銅聖衣)
比較《聖衣神話EX》Phoenix一輝(新生青銅聖衣):

1.        舊的《聖衣神話》買時可以中間打開睇下d Parts先買,《聖衣神話EX》就要玩 ”抽奬”。

2.        素體來講,新的《聖衣神話EX》肩膀與身體有個怪怪的凹位,其實係加大著聖衣後的活動能力。大家唔會齋Show素體吧!?

3.        舊的《聖衣神話》面色真係偏黃;《聖衣神話EX》的膚色比較正常。

4.        《聖衣神話EX》一輝,胸甲太大!? 其實一輝出來的效果正常!但EX星矢就真係完全唔掂,尤其肩甲內膠外露!

5.        另外,分享一點內在嘢:就係裝著的鬆脫問題,新的《聖衣神話EX》真係恰到好處,以往舊的《聖衣神話》企唔穩、跌一跌,隨時甩1~2件聖衣Parts出來;但新的《聖衣神話EX》一輝,我由企跌到面向地3次,都無甩Parts。

6.        最後,新的《聖衣神話EX》有得玩 “戰損版聖衣”,但價錢已經收多咗你的。;-)

JK
頭像被屏蔽
其實ex素體用在新生青銅上應該要作小量微調, 最重要是肩膀及手臂, 不過可能成本問題, 而且這個比黃金ex小的素體可能只出新生5隻便完結........所以不敢放太多成本下去, 反正新生聖衣人氣一向比較差..........
個人覺得ex個素體原本係特别設計用響黃金聖衣果種重盔甲,用響青銅身上就太大隻,因為要就個身型,結果個肩甲要造大,但係因為青銅聖衣設計係幅蓋率低,結果變左頭重腳輕,特别條腰因為除左個腰扣就接近冇聖衣parts, 所以感覺就更加怪
頭像被屏蔽
不如諗下係黃金青銅EX出先,幾年後再出舊版,到時係點:58: