Toysdaily 玩具日報

查看: 13183|回復: 10

[個人收藏] 狂仁習作--side basshar

一直,介紹拉打都是人物居多,即便是配車都是人車搭配,但今次就打破傳統,齋講車~~

SIDE BASSHAR, 屬於KAIXA的專屬配車,同一般的拉打電單車不同, 這款車是有可載人的副車的,劇中亦有KAIXA聯同FAIZ同車作戰的一幕. 其與AUTOVAJIN一樣置有自律型AI,同樣具備變形功能,可以最大程度支援KAIXA. 其亦有別於AUTOVAJIN,可以被KAIXA外的人操縱. 除了劇場版海堂有使用外,DECADE亦有使用,并一舉將巨大化的J擊敗.

好,背景大致上介紹了一下,睇返玩具部份吧.首先講的是bandai03年出的SRHF-03. 按附帶的KAIXA既比例,可以搭配SIC版的KAIXA了.這台車是有段古的,話這是blog友Nelson兄上年的聖誕禮物,只有車,沒有附帶人.講真,果隻KAIXA,送埋比我都唔知點處理,現在正好,哈哈.而為何臣兄會送呢部比我呢?如果沒記錯,應該同當時我曾講過想研究呢款車的變形結構有關,亦曾經托佢在HK搵過,所以當收到禮物,真的很有驚喜! 一直都沒影相,今次就借機補多次多謝!

雖然可能細節上同而家SHF果d限定車沒得比,但用料一定有過之而無不及,重點是其完全重現劇中的變形之餘沒走樣,看看之前OOO系的那台汽水車就知而家的出品有幾咁偷工減料.

完成度好高,非常得我歡心~~

變形! 過程一氣呵成,關節很實凈,噠噠聲咁非常耐扭.我見過有日本玩家介紹將雙腳部份的連接位去除,可以獲得更大的活動能力,得閑試試先.

左腕的六連裝導彈發射器是可以展開的,不過影時忘記了...

雙臂活動範圍很大了,甚至個人認為比其後輩,極魂版都要大,這個後邊講.

可以自由調整車身的角度,這個又勝過新作了...

當火力全開時,這傢伙真的很強大!

好,到極魂版,年頭的作品.如果沒記錯,應該是3月時回國幫襯超人輝實體店的第一件SIC了(仲好記得第一次見面時的情景,咁快又到年尾了,真是時光匆匆)

其實10年時,我亦自改過呢款車, 當時是用KIKAIDER 01的車改的,當然變形不能了(點擊圖片可以重溫舊post),以當年的技術,自己感覺還是可以就是喇.

我沒開入極魂系列的,因為重複投資一向都唔是我既風格,即便在可動性上,極魂的KAIXA是比SIC版高都是咁話.不過愛屋及烏,從來我都是中意車多過拉打的,既然官方肯.出車,咁就一定要支持了.

細節上,極魂一定比之前果部高咖喇.

如果出回SIC的比例,個人更buy(可以考慮SPC的放大版,雖然變形不能)

變形! 同SRHF版唔同,極魂版的變形拆件再組合成份居多.

所以細節度上雖然很丰富,但可玩性上反而不及.

雙腕的細節當然保留.

由於可動度較一般,就不多擺喇.

新舊合照吧,就喜愛程度,舊版一定是更高了,但細節上,新版又是我最中意的SIC風格,所以能夠同時擁有就是最好的解決辦法了^^

後記: 真心希望官方可以重新推出SIC人車set, 或者好似即將推出的Gills車咁限定單出都沒所謂,如此一來就真是人人有車坐喇,哈哈
Good sharing, thanks
師兄報告好詳細,不過最希望師兄能post 埋其他真藏拉打電單車,提外話:其實四眼個隻都整得好靚,奈何太貴了,,
回復 3# ryu4103  年頭時影落既,意思意思(實際仲有好多沒擺出黎:73:)
回復 4# Aryan

其實真係奇怪,都唔知點解管方會好少出拉打車,真係數埋都唔夠10架。真係希望出多D車,好似仁兄話:人人有車坐!仁兄會不會考慮出一個post去show晒你D車出嚟等小弟開下眼界呢?同埋小弟最想知仁兄有無自改V3架車?因我曾經在雞旺地庫見過但沒買!唔知仁兄有無呢?對不起!小弟太多要求,sorry,不過我也是sic的粉絲,所以好鐘意睇sic。認真唔好意思
回復 5# ryu4103

傻啦,大家同好,有咩唔好意思,哈哈. 應該唔會一次過咁show喇,個影棚唔夠大,而且我好多車都唔敢display出,費事阿媽唔中意:80:....
我沒自改V3啊,因為暫時想想搞掂平成10子先囉.另外有你支持我會更加努力,并請繼續支持,多謝!
呢架的確係好野黎,當時冇入到,宜家都想入返。
Aryan bro post must support! :71:
As detailed as always.
Hopefully we can see all your bikes at one shot in the future!
Would it be possible to shoot outside of apartment? As Aryan bro lives overseas which usually have a yard, whereas HK doesn't...:unhappy:
呢一架又係我非常喜愛的電單車之一,如果出SIC版就太好喇~~~:handshake:

最愛拉打機械玩具~~
新買的power dizer也只是第二,
因為送多了一個kaixa 人仔,
不用另外買, hehe~~
我早兩日先同 Nelson 傾過呢部o野,
話說我o地兩個都幾鍾意新出果隻拉打o既飛龍電單車。

不過果架膠o野,要賣5、6魚,我點都覺得肉痛。
反而諗起呢架side basshar,就算我當佢依家出,一樣賣5、6魚,我都覺得抵玩得多~~~~:oh: