Toysdaily 玩具日報

查看: 10382|回復: 12

[分享討論] EVA 新劇場版:Q 看後總結:一切改寫!!多圖

因日本友人任職所屬公司關係,星期五去看了EVA 新劇場版:Q, 看後總結:一切改寫!!(註: 我不是發行商^^)

唔想爆太多故事, 今次是敵我分裂, 導演要解迷,但越解越多迷!太多新element, 擔心下一套完結篇都完唔到, 不同於"破", 今次好着重真冶與薰, 明日香同葛城艦長(看後便知)好型! 戰鬥場面上,如果睇咗opening六分鐘已經"嘩"的話,我只可以講,果6分鐘係碎料!.......唔想穿,只可以話一切推翻!

同場小賣部巳放置【2013年1月1日発売予定】 リアルアクションヒーローズ ネオ エヴァンゲリオン(Real Action Heros Neo Evangelion)
看到實物想賣!!

場刋有兩種, 厚身的有全彩色設定(我見有大大已post了), 普通版有巨神兵製作介紹

另外旁邊的丸井百貨亦發售EVA Fashion及THE KISS cross over的手飾

再送上正在走行河口湖線(第三新東京都市的NERV列車!!

在上映EVA劇場版之前,欣賞了由Studio Ghibli為庵野秀明特撮博物館製的短片"火之七日間
", 故事正是宫崎駿監督及其筆下漫畫原著"風之谷"故事前奏
。很有趣地以円谷production手法(特撮),拍
攝巨神兵突現出現東京巿上空,短短數分鐘將大地夷平,變
成煉獄火海,燃燒了七日的火摧毀了整個世界(風之谷是地
球被摧毀後一千年後故事)。導演是Gundam Unicon的通口真嗣,宮崎駿監督是巨神兵設計者。前
段火舌的出現很有大難來臨之感,反而巨神兵要出現時,郤
富有特撮角度,有點一般怪獸出破壞的場面,但當出現巨神
兵發炮重擊大地的一幕,恐怖感果然應渾而生...假如是
真的,我能生存嗎....?雖然不是何里活級製作,但非
常認真,可算是將宮崎駿的作品向円谷來個致敬!相對起來
,風之谷的opening實在太"善良"了。
咁真希波又如何???依舊係路人??
thx and support:$
cant see the photo~
見實物相,好想訂果隻 M 記 12" 初號機!!!唔知邊度仲有得訂呢?
我11/19果日睇

完場果時連日本仔都鴉雀無聲
可能一時之間未消化到d新劇情
其實eva可以完全話係一套"謎"之動畫...... :67:

愈睇愈唔明, 愈睇愈多謎!!!

家下又新追加咁多人物同劇情, 究竟有幾多人睇完eva之後係知自己睇緊乜野既呢?! :DD

下集的機體一定沒有人接受得到!(提示:假面超人W)==
keio647 發表於 26/11/2012 18:23

1+2 or 1+5 or 1+2+0
左面粉紅色(真希波機)右面2號機==
而且估唔到今集二號機重可以會尾獸化
keio647 發表於 26-11-2012 06:23 PM

未必有嫁!
佢每次d預告畫面都冇出返o既~

今次Q可以話係庵野秀明經過16年後佢自身"內心補完"嘅產物,由序及破見到開朗化嘅真嗣代表住庵野秀明內心得到改變,到今次Q成個故事改曬,可以見到庵野秀明想表達一個同舊TV完全不同意思嘅故事(當然同經濟利益有d關係...),不過我就5係好buy,係我眼中,新劇場版只係充滿華麗CG嘅掛名EVA而已...5知人冇人有相同感受...