Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] [雙圖流] 山口 ironman mark 2 隨影

真係得2張:45:
尋日見平( 1魚3蟹), 又去追多隻貨尾番屋企, 拆開自己舊果隻出黎玩下:36:

Mark 2 x 夜景

爆地美少女

其實之前見ching 影電腦奇俠+ 電腦圖做背景好靚自己又試下
但係出到黎效果好似公仔接唔到個背景, 唔知有咩技巧既呢?
果然夠創意~~~~~
回復 1# 神打魔帝
好難3言兩語就講得明你,只可講小小自己心得:
1.不能反MON光到鏡頭(例如黑房...ETC)
2.景深效果,特出主體(例如電影效果...蕉點/光圈/距離)
3.飛燈角度,樓主打得太正了,會拍成記錄般無生氣...
4.以上再因環境遷就一吓,多練習就好了...:71:
回復  神打魔帝
好難3言兩語就講得明你,只可講小小自己心得:
1.不能反MON光到鏡頭(例如黑房...ETC)
2.景 ...
bbq1120 發表於 23-11-2012 01:47 PM

因為我響自己房影, 當時係關曬燈的,
ching意思即係影時要開房燈?

第3點唔太明白, 因為只用了一支床頭燈打落玩具度,
唔用又唔夠光, 以我e張相為例, 應該響咩角度打燈呢?

麻煩曬ching:64:
因為我響自己房影, 當時係關曬燈的,
ching意思即係影時要開房燈?

第3點唔太明白, 因為只用了一支 ...
神打魔帝 發表於 23-11-2012 02:15 PM

交流一下, 老實說: 這類圖片很難影的,
如初學的, 還是用背景紙, 慢慢控制光綫, 和相機的setting,
如真的無聊聊想試試,
第一次最好不用任何打燈,
屋內的正常光綫已可,
先影一張, 慢慢將相推光或推暗,

遇到玩具和mon背景光暗反差太大,
不妨集中在玩具來測光,
(因為玩具才是主角, 最重要是玩具一定要清楚,
mon 背景偏光或暗問題不算最大)

另一樣要留意的是色温問題,
平常的攝影不會太察覺到,
可是將玩具拍埋落mon背景一影,
會發覺相中的玩具偏紅/黃/藍/綠等等,
最明顯的是figure的膚色變了.

因為figure和背景的色温不同, 兩者違和感會很大,
最後造不出玩具和背景融為一體的感覺,

初玩/影玩具時貪得意也玩過這類照片, 不過出來效果很差,
mon也太細, 以後再也沒有玩過了~~
http://toysdaily.com/discuz/thread-196213-1-2.html
所以話好難3言兩語講得明就係咁解...
1.你個MON對住既野反光.(如果係張圖本身係好似反光咁一點點就換個張)
2.你部相機對蕉對左落MON到,所以個MON有雜訊,如果相機可選擇蕉點會方便好多.
3.打燈係用光在不同角度射落主體,令到主體特出,呢D係經驗,好難講邊樣點打先啱,你可以用鏡/反光版/LED/閃光燈/電筒/知能手機發出既光做打燈都得.