Toysdaily 玩具日報

查看: 12254|回復: 18

[玩具報告] 不死鳥之飛翔!!!EX 一輝 (11/22新增肩甲縮小)

EX一輝 肩甲縮小術
部落格詳細照片http://tw.myblog.yahoo.com/shochingkimo/article?mid=4073&prev=-1&next=4049
目前無透明藍漆,所以身體上部盔甲未上漆.
各位先將就些囉
切去邊緣3MM

銼刀研磨

研磨後

研磨邊緣高低差

試組看看大小

甲苯洗件

約20秒洗乾淨

背甲小配件

放入背甲鑽洞

用一字螺絲裝飾

肩甲貼上邊緣

邊緣貼上鋁箔貼紙

成果素組正面

背面

加上翅膀正面

加上翅膀背面

部落格圖片參考
http://tw.myblog.yahoo.com/shoch ... 9&prev=-1&next=4032
拿出EX一輝素體.

進行自己心目中的一輝.

首先還是先"縮肩",雖然有些人不是很喜歡.

但是有時真的是要自己玩得高興才是王道.

本次改造最大心得:

"裝上翅膀英姿,發覺胸甲大的問題自然消失"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

進行縮肩:請參考http://tw.myblog.yahoo.com/shoch ... ext=3737&l=f&fid=22

EX 天馬縮肩手術

活動度呈現:

上下肩的分別落差

肩膀後仰

肩膀前傾

比較活動度

素體英姿

接下來就是邪惡計畫了!!!飛翔吧!!一輝!!!

做好定位孔

鑽孔(手工鑽孔即可,因亞鉛合金很軟,但也不好鑽= ="")

裝上呈現

胸甲左右各磨掉1MM,就是少2MM囉

裝上............

各位看官,覺得胸甲有小些嗎??(有小些...催眠自己中....)

重頭戲:

裝上翅膀英姿,發覺胸甲大的問題自然消失,各位大大覺得呢??

正面

背面:

結論:

有時覺得為何廠商不一次到位,

還須做小小的修正.不過卻也感謝大廠

幫我們實現小時號的夢想,本次改造最大心得:

"裝上翅膀英姿,發覺胸甲大的問題自然消失"
好靚:71:.....還有改件的勇氣...很讚:71:
好靚
支持自改
苯大真係玩野翼又插唔到,尾又比小對
Support, 靚仔哂:71:
背脊開2個窿姐, 笨大做咩唔做埋佢:(
Support, 靚仔哂
背脊開2個窿姐, 笨大做咩唔做埋佢
fatcheong 發表於 20-11-2012 03:17 PM

因為佢想玩原註掛...
都未見過新生一輝出場有對翼...
因為佢想玩原註掛...
都未見過新生一輝出場有對翼...
小堅 發表於 20-11-2012 03:20 PM

原來係咁:shy:咁欠我地個3條尾無得賴勒卦:blame:
原來係咁咁欠我地個3條尾無得賴勒卦
fatcheong 發表於 20-11-2012 03:25 PM

呢樣野佢真係冇得抵賴...
我個三條尾...
:53:
我真係唔敢咁做囉~~~~~~~~~~~~~~~
頭像被屏蔽
都係裝上翼型好多~:71:
樓主手術好成功呢, 超正~:71:
我覺得笨呆要附上戰損版的尾巴...不然就跟星史的新靴子一樣...>"<

利害既改做!
師兄家中有鑽鐵磨鐵工具:shiny: ??  

我想要戰損翼同尾囉....而家聖衣戰損型態,
不過就用一對完美既翼同尾...格格不入..:70:
support 自改,正圖:71:
如果有附戰損翅膀及羽毛就好了