Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 邊個似d? 第2回合

其實小弟覺得呢度D師兄仲誇張過我真正工作(驗屍)果陣........

小弟覺得玩figure應該係同欣賞藝術品一樣,用心而唔係計數,感覺似就似,唔似就唔似,唔使咁多數據
其實只不過以欣賞角度分析下究竟大貨同官圖個辦既還原度同修改左幾多啫,既然有師兄覺得唔似,咪齊齊分析下囉。
回復 37# bplus73

神啊 .....很像 !!!
DX12個版最似!!!!!!!!!!!!!!!!!:31:
其實小弟覺得呢度D師兄仲誇張過我真正工作(驗屍)果陣........

小弟覺得玩figure應該係同欣賞藝術品一樣 ...
Dr.AL 發表於 10-11-2012 03:17 PM

我唔係咁同意師兄意見...

如果任何事或物只求感覺不求數據,我相信唔係一件好事,對件事或物亦唔會有任何進步空間...甚至可能會退步。

睇重數據亦唔等於係壞事/驗屍,再講藝術方面,不同既藝術都一樣極睇重數據,如黃金比例或黃金分割等等都係同數據有不能分割既關係...

小弟投2011会场限定版一票:58:
我唔係咁同意師兄意見...

如果任何事或物只求感覺不求數據,我相信唔係一件好事,對件事或物亦唔會有 ...
liuwaihung 發表於 15-11-2012 02:32 PM

但係而家嘅風氣似係只求數據 不求感覺啵
唔通咁又係一件好事咩?
d光兜口兜面打落去個頭度都似就堅喇∼如果唔係重陰影左遮右遮都扼到人既~:p
d光兜口兜面打落去個頭度都似就堅喇∼如果唔係重陰影左遮右遮都扼到人既~
自由之翼 發表於 4-12-2012 02:04 PM

要咁樣遮遮掩掩先見到人,個頭雕其實已經可以叫做失敗。:he:
[img[/img]
暗暗地咪有d似星爺~haha:x
老番果個最似~~~~~:P
This one of course :34:

我"個人"都覺得似唔似係一種感覺,
人人把尺都唔同,
掉返轉講,
足以令人有咁嘅興趣去用咁多方法對餐死嘅廠根本冇幾多間,
又唔見max大用威龍或其他細/雜廠對.....?

學以前有位師兄話齋,山頂1:1人手逐個做嘅像都唔會100%似,
更加唔好提lee類1:6量產野,
自己覺得似咪買lor,唔似咪慢慢等下隻lor..
玩具嚟姐...
會場版似好多!我啱啱睇咗TBR Bluray兩次, DX 12 走樣太多!:no:
dx12唔似,不過一件玩具你仲想點???