Toysdaily 玩具日報

查看: 8280|回復: 10

[個人收藏] 再見了, 星際牛仔 – Play Arts 改 Cowboy Bebop

Cowboy Bebop

係關於…

一個被冰封了數十年, 甦醒後被感情騙子所騙而睜人一屁股債的的新加坡女子, Faye Valentine

被同僚出賣而退職的前刑警, Jet Black

一個性格古怪, 擁有男性名字的天才少女黑客, Edward Wong Hau Pepelu Tivrusky IV

及極可能比全全體船員更高智慧的智慧狗, Ein

以及…
I think is time to blow this scene, get everybody the stuff together.

Okay
Let's Jam!
打甩打甩打律打打打♪
打甩打甩打律打打打♫

Spike Spiegel, 史派克.

喺講番背景前, 先講講figure 本身.  
首先包裝極有主題曲時嘅影子, 而揭開封面時的黑白色就相配劇中的那種 film noir 氣氛.

Spike及宿敵, Vicious
兩者雖然瘦削, 但其風格有其區別
Spike那捲起的衫袖,撐起的衣領, 同比較誇大如小丑般的圓頭靴, 服裝比較輕佻
Vicious 的服裝非常整齊,但亦有花巧.

Spike 的面相還不錯.  Vicious 的面相比較滄桑.

Vicious的背部多了一個孔

係比其黑鳥寵物所用

黑鳥本身頭部有球壯關節, 以及可以換展翅的左翼

Vicious外套的燕尾更有兩個球狀關節.

Spike 就附有愛槍, IMI Jericho 941

Vicious就有日本刀及刀鞘

正如好多人投訴 的膝蓋關節, 呢兩隻都唔例外。  但整體上都做到好多招牌動作.
劇中, Spike係李小龍 fans, 所以格鬥上都有不少李小龍/截拳道影子.

招牌嘅high kick, 無難度

Vicious 一樣都唔差

說回Spike的過去, 係由第五話, [墮天使之謠曲] 開始.
其實以前係一個叫紅龍幫嘅社團的其中一位幹部, 曾經同Vicious出生入死

“當天使被趕出天國時, 就會變成魔鬼。  你話對嗎, Spike?”
“我只係一直睇更一個我無發甦醒過來的惡夢”

“你應該睇吓你以家嗰樣, 你知唔知你似乜呀, Spike?”
“係咩呀?”
“一隻狼吞虎嚥嘅猛獸.  我地兩嗰流更同一樣嘅血。  流更一隻搜捕其他獵物嘅猛獸所有嘅血呀”
“我一早已經流走所有呢種血啦”
“咁你以家仲點解生存梗呀!!!!”

係因為睜女人(Julia), 定係因為決定離開社團, 亦係兩者都係, 呢一部分一直無清楚地解釋。  但清楚的, 就係三人都失去聯絡, 以及Spike施奔失敗

第廿六話, The Real Folk Blues

Bang…

後記: 呢兩隻我一直等左好耐, 一見到NYCC 有就即買。  本來甚至諗過Play Arts DMC3, 但維吉對熊貓眼, 始終過唔到果關.......
公仔方面, 我覺得除咗Spike有少少唔似之外,Vicious缺點係膊頭嘅球狀關節比較明顯, 同埋膝蓋關節問題外, 大致上都好好.  
Cowboy Bebop相信係喺美國比較hit, 但香港比較少人講.  我好少講一啲咁絕對的statement, 但絕對係我心目中最喜歡的動畫!  菅野洋子的配音有絕對的信心保證。 所有電影的致敬位都真係好有心機。  而片尾曲 The Real Folk Blues, 係我所有動畫曲中的致愛。  難怪多年後, 我, 以及所有US fans, 都對呢套動畫念念不忘.
呢對公仔最重要係可以令我再回味Cowboy Bebop呢首燦爛的悲歌
ching既分享好詳細,好正:71:
我都好鐘意套卡通同OVA。 不過公仔我嫌多外露關節而唔買。:$
:handshake:死…
想搵返套片黎睇…
呢兩隻我只入左史派克,當年都係買碟睇,D音樂居然集集唔同風格,人物個個都有性格,最深印象係有一集船上出現不明物體^^....呢套比人講係2000年前最後一套動畫佳作既戲,咁正既動畫香港居然唔播,真係攪錯......
令外之前架劍魚II我都有買,其實佢戲份都唔少.......
呢兩隻我只入左史派克,當年都係買碟睇,D音樂居然集集唔同風格,人物個個都有性格,最深印象係有一集船上出現不 ...
neo.L 發表於 20-10-2012 05:54 AM

我印象深刻嘅係仲有兩集, 一個係吹口琴好叻嘅不老小孩.

"聽就幾好聽, 但佢只不過係個細路, 有乜人生經驗吹出滄桑的味道丫"

企鵝嗰集啲打鬥都好精彩.

http://www.rfblues.net/
呢個website好有心機, 列晒所有致敬位
http://www.rfblues.net/Omake/Influences/
我印象深刻嘅係仲有兩集, 一個係吹口琴好叻嘅不老小孩.

"聽就幾好聽, 但佢只不過係個細 ...
Duraxyll 發表於 20-10-2012 08:12 PM

你講既我都記得,:71:,
我之前重搵劇場版"天國之X",上網太舊搵唔到.......之後屋企櫃底搵到隻DVD,原來一早買左未睇,重有本畫集......
香港太少人識呢套野,當年我借比朋友睇,個個都話正,輪姦完唔見左,而家屋企呢套已經係第2次買....
套野當年日本好紅,但產品出奇咁少,之前劍魚都出過模型,但出得好差,BANDAI少數砌到發火既模型.....MEDICOM都出過史派克,但又係出得一般.......呢次其實算幾好,但應該唔會有其他人啦.....
你講既我都記得,,
我之前重搵劇場版"天國之X",上網太舊搵唔到.......之後屋企櫃底搵到隻DVD,原來一 ...
neo.L 發表於 20-10-2012 09:45 AM

其實早幾個月番香港時見到隻 Bandai Popy 劍魚咁底都想買, 奈何行李空間問題....., 無計......  希望之後有緣啦.
Super big fan of Cowboy Bebop here and support this wonderful post!!! :71:
Ching, good post.
我都係 fans, TV 同 ova 都有碟, OST 都買左幾隻.
尼 2 隻知佢出時都幾期待. 但係睇過實物後冇買, 都係唔 like 佢 d 關節.
好正的動画.........轉眼已十多年:78: