Toysdaily 玩具日報

[制作分享] DX1982日版六神合體重生計劃 updated 12�11 六神上色完成

想問下大大噴左油之後,怕甩色同刮花。咁大大會噴幾多浸光油?同埋見大大影出嚟嘅相,表面系消 ...
山吹老師 發表於 20-10-2012 05:45 PM

其實我仲未上光油,只隻透明綠本身係光澤色,就算上左光油都一樣會刮花,道理就好似車咁。我諗我會噴兩至三浸光油上面,因為如果噴得太厚會影響活動能力同更易甩油。舊合金鏍絲係會生鏽,有兩個方法解決,

1:用WD40清潔下啲鏍絲。

2:去深水埗配啲新鏍絲。

而我就揀2。
正呀!個綠色再深多少少就正!
正呀!個綠色再深多少少就正!
DDDragonball 發表於 20-10-2012 06:47 PM

其實本身係咁既色,可能係燈光問題同埋我用手機影所以啲色有偏差。
呢隻色有無好啲?^_^
熱血玩家 加油 等待你的30週年六神合體重塗版:79:
點會要入黎支持, 有心有力!! 真係好佩服!!
This is going to be LEGION....wait for it.....DARY !!  :!
回復 48# rpg.com

Yeah. Looks better! Are you going to spray lot of clear gloss? Make it like crystal glass surface.
好正:shiny:,睇完大大ge工程後,一定會

貼紙進度。

完成左基本上色完成,差啲貼紙,希望唔會令各位六神迷失望。
將所有貼紙起出黎然後scan落電腦到,再用PS或者AI埶返好啲細微嘢再print返出0黎。係有諗頭喎~加油呀~~:71:
有heart!!!
整得好靚!!
樓主想將呢隻野大翻新?
真係好大工程, 完成左之後肯定好大滿足感:handshake:
回復  rpg.com

Yeah. Looks better! Are you going to spray lot of clear gloss? Make it like crysta ...
DDDragonball 發表於 20-10-2012 11:07 PM

綠色呢隻我無做拋光,只係用左隻鏡面漆,較果無拋光咁滑但光澤度都唔錯。
黎緊白色個隻我可能會做拋光。
樓主想將呢隻野大翻新?
la200996 發表於 21-10-2012 10:08 AM

無錯係大翻新,配色會以原本舊合金配色為主。