Toysdaily 玩具日報

查看: 5751|回復: 12

[改造交流] 向阿寶致敬~ 盾牌爛尾 HGUC 1/144 Gundam RX-78 (已上色及改造完成品)

希望各位Ching可以比d意見, 等小弟砌下一隻作品可以有進步, 謝謝啊~ :handshake:
小弟有幾個月冇post作品上嚟, 呢隻RX-78都拖咗好耐先砌好個人型 :?

今次花咗一段時間進行改造, 主要係加長手臂, 大腿, 腰~
肩甲亦經過整形~
再加上其他細微改造~

小弟想做一隻比較似動畫嘅RX-78, 簡簡單單, 所以將所有panel line取消~

上色方面都係動畫配色版 (全部使用Mr. Color及Gundam專用油):

白色 : 1號 白+ 64號 黃綠色 (少量)  
紅色 : CG2號 紅(1)
藍色 : CG54號 藍(12) 70% + 1號 白 30%
黃色 : CG3號 黃(1)
灰色 (關節) : 14號 海軍藍 60% + 1號 白 40%
灰色 (手槍, 背包) : 13號 中性灰 80% + UG15號 幽靈灰 20%

後記:
今次隻高達砌得唔係太成功, 因為小弟覺得滲線特別吃力, 感覺好花精神時間, 自覺滲線唔係太好~:(
另外裝組時有d暗位掉漆, 不過已經唔想再重噴喇~ :ice:

未改造前商品照 (感覺手短腳短腰短) :

改造後先假組一次~

改造後上色人型照:

肩甲進行咗整形, 上半臂加長咗2mm~

腰部上下方各加長1mm~

大腿加長咗大約3mm, 另外腳掌對上護甲底部削走部份膠, 令到更似動畫造型~

背面~

因為下爬內側嘅膠削走一部份, 令頭可以"dub"低~

揸槍照:

手掌同手槍都係換咗Ver. G30th版本, 原本嘅好差~

手槍同手掌用咗不同嘅灰色, 令效果分明一點~

盾牌係用Ver. G30th版本, 不過用畢地取消panel line~

噴好油, 背面有很多線, 滲到眼都花:30:

裝上手臂~

盾牌裝組時發生意外, 多處掉漆 :die:

盾牌爛咗尾 :help:

2012年至今先砌到3隻模型, 太慢喇~ :ice:

nice work.  support.
nice work.  support.
gundammsz010 發表於 13-10-2012 12:20 AM

謝謝Ching支持~     
小弟會繼續努力, 下一隻會砌呢個~
支持~~

上色好整潔:71:
支持~~

上色好整潔
監獄兔 發表於 13-10-2012 11:15 PM

謝謝Ching支持~
小弟比較鍾意干淨風~ 但其實我未學識噴陰影呢~ :ice:
not bad.

i have a similar fish tank...
謝謝Ching支持~     
小弟會繼續努力, 下一隻會砌呢個~
BoAkawaii 發表於 13-10-2012 10:33 PM

looking forward to your next post.
not bad.

i have a similar fish tank...
ygat2005 發表於 14-10-2012 08:56 AM

Thanks Ching~ :handshake:
looking forward to your next post.
gundammsz010 發表於 14-10-2012 09:27 AM

如果下一隻真係砌Evolve Nu改件, 又係小弟嘅第一次, 之前冇砌手辦經驗, 不過真係好鍾意Evolve Nu, 笨大出Ver. Ka令我幾失望 :ice:
1/144?
:71:...........................................
1/144?
...........................................
冬暖夏涼小恐龍 發表於 14-10-2012 11:14 PM

係啊, 1/144, 今日裝組個盾有意外, 有幾度甩油, 而家好灰 :ice:
覺得好清~我仲以為系FG添~
覺得好清~我仲以為系FG添~
HKGB497 發表於 17-10-2012 04:16 PM

謝Ching~
FG呢d膠紙地獄小弟暫時唔想掂~ :69: