Toysdaily 玩具日報

[詢問] 有關長谷川 Virtual-On Temjin水貼問題

最近開始製作長谷川 Virtual-On Temjin,但水貼可能儲存得不好受了潮, 浸水時一來很難鬆開,也很易有龜裂情況,而且沒有痴力了....=_=
可有辦法補救? 另長谷川的水貼是否比bandai 的薄和難貼?
謝謝
我貼水貼有個習慣,係會係表面成張噴1層光油上去,咁可以加強貼紙既硬度及避免表面顏色甩脫

但對於一D舊貼紙,本身可能已經有破損,未必救得到

至於沒有痴,我會用白膠漿開水,在貼紙放好正確位置時, "係咁易"係上面掃幾下,為左係暫時固定貼紙位置,當最後再噴上光油時,貼紙一樣會痴實
我返而覺得b記水貼唔得,之前macross f d痛貼新出就買黎玩,一落水就成張散開,碎到好似粉咁,真係乜粗口都出唒,仲要機身一張過,的彎位都唔分開,
長谷川d水貼返而又覺得ok,因為以前砌開車都有玩過,不過最好應該係田宮

我都砌緊長谷川vo飛燕, 已經係第3部飛燕了

保存方面就係用d clear file入起佢

4個方法都係本人常用

1. 用暖水浸

2. 0係d水度落少少軟化劑

3. 水貼夾得起, 甩得出來後, 0係要貼0既地方/ 水貼底塗少少水貼膠水再放上去

4. set好位後水貼表面塗d軟化劑, 等佢仲未滲林張野之前用廁紙吸乾表面化劑再用廁紙輕掃至平滑

不過都長谷川難逃砌砌圖0既命運, 尤其係d好多曲線同幼細0既形狀

本人玩過幾個品牌0既水貼0既感覺

1. bandai 舊eva:出曬名透明(貼完會睇唔到d圖案), 同埋唔小心就好易痴埋一舊, 因為平面多所以係唯一可以唔用軟化劑0既水貼

2. bandai gundam水貼:好硬好厚好多透明邊, 圖案好細粒, 色澤不錯, 大面積一定要用軟化劑, 小面積要膠水唔係甩硬

3. wave 光武 / fss: 好薄, 大面積好易裂, 而且一裂係砌唔返(碎曬), 冇軟化劑=死硬, 小面積唔用膠水好易痴埋一舊

4.長谷川 vo :複雜到令人望而生畏, 必須細心安排, 凹凸位曲面冇軟化劑/膠水=死硬
我返而覺得b記水貼唔得,之前macross f d痛貼新出就買黎玩,一落水就成張散開,碎到好似粉咁,真係乜粗口都出唒 ...
HORSEORPHNOCH 發表於 11-10-2012 09:51 PM

太大0既曲位cut開分幾張, 痴大面積野好多要自己來
thx~我會嘗試的, 另外會找一隻叫Liquid Decal Film 的東西來試一下
thx~我會嘗試的, 另外會找一隻叫Liquid Decal Film 的東西來試一下
ECHG 發表於 13-10-2012 12:09 AM

check過皆旺好似有, 不過好貴 , 細細支成舊水