Toysdaily 玩具日報

查看: 6418|回復: 16

[詢問] 模型油 白油+銀油

模型油 白油+銀油會變左咩野色?
:50:自己試,敢都問!!:50:
回復 2# tstleung678

請指教!!
    一隻金屬色,一隻唔係。唔知變左咩色。我想買用來模型。
回復 3# la200996
你玩油吾試,好難玩模型!水性十油性,D油用吾到,用噴槍先後又吾同色,兩者加起來又吾同色,
試都吾試,吾買最好:64:
回復 4# tstleung678

溝唔到既咩?
老實講,樓主你問溝出黎係咩色真係好難有人答到你,因為溝色正常都係自己試的,
我諗冇人會咁得閒為左答你自己走去試吧........
不過若你問隻色點溝可能會比較容易答你囉,其實你想溝隻乜野色出黎先?
應該係白銀色
(異變另計)
灰色:77:....
........
回復 6# ORZ3000

白色帶少少銀金屬色,有機械感覺。
黑, 白, 金, 銀, 紅, 黃, 藍 呢幾隻基本色, 買定係屋企都唔怕, 樓主可以自己試o下混合, 效果因人而異, 溝油o既份量不同又會有唔同結果, 溝到o岩色就用空樽裝起佢, 份量多D都唔怕, 因為你再溝一次都未必溝得返同一個 tone.
咁應該銀底手塗或簿噴一層珍珠白會比較符合你要求喎:45:
90%銀 + 10%白...
50%銀 + 50%白...
10%銀 + 90%白...

效果都唔同... 叫人點答你?... :67:

砌模型無即食!... 交下學費啦... :67:
回復 12# 小櫻

請問50%銀 + 50%白.. 會點?
回復  小櫻

請問50%銀 + 50%白.. 會點?
la200996 發表於 9-10-2012 03:46 PM

唔知... 樹關未試過... :67:
問題係閣下想溝... 咁未每樣買一支返歸... 用匙仔筆落調色碟自己溝出嚟睇下囉... :78:
老實嗱你講... 你响樹問得嚟... 分分鐘夠你落街買油返歸溝完搵到答案啦... :67:
如果以大大所講白色帶少少金屬色, 直接白色上面噴珍珠白比較好

白色溝銀色真係未試過, 個小弟估會係灰色......