Toysdaily 玩具日報

查看: 13935|回復: 9

[分享討論] 訂造玩具櫃問題

小弟想請教各位師兄,
我想訂造一個玩具櫃,
都是放一些12吋 figure 和 MG 高達,
請問每層內籠大約要幾高公仔才不會頂頭放唔落??
因為好多時 figure 都會有地台。
另外,在櫃內安裝光管會發熱,會否令到公仔脫色??

謝謝

或者你可以參考吓呢位師兄個櫃同問吓佢個尺寸,我鐘意佢個櫃夠深可以放埋盒(佢連superman個盒都擺倒起碼15吋以上深)或擺前後排或大動作姿勢都冇問題,至於高度一般都用層板以方便調較嘅!

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-187779-1-1.html

至於燈嘅問題,可以有LED同光管選擇,石英射燈太熱唔要!其實有燈係靚不過視乎你有幾時開(我加咗定時開關)!

LED好處係慳電、慳位(雖然麻煩但每層都可裝)、唔太熱、壽命長,唔好係太光(光暗制可解決)、偏色(呢個我覺得係最大缺點)同價錢中上!
光管有LED嘅好處,價錢平,壞處係大件(雖然近年T3管已較細,但好難每層都裝,只裝頂層下層就會好暗)、較熱!

Ikea billy書櫃每層加白色LED燈帶,iPhone 隨影
搭單問句,請問呢個billy櫃每層的LED燈如何走線呢?多謝師兄教路
回復 2# redcat2733

請問有無傢俬店介紹,無經驗,怕買得貴手工又唔靚。
thanks
搭單問句,請問呢個billy櫃每層的LED燈如何走線呢?多謝師兄教路
ahprc 發表於 8-10-2012 10:11 AM

其實我呢個櫃爭少少未完成嘅,自己太懶喇……我都係參考呢個師兄嘅:71:

http://toysdaily.com/discuz/view ... p;extra=&page=1
回復  redcat2733
請問有無傢俬店介紹,無經驗,怕買得貴手工又唔靚。
thanks
guideguide 發表於 8-10-2012 01:05 PM

Sorry喇,你見我都係用billy櫃…或者你問吓DragonSim師兄啦!(好靚好多12吋嗰條link):handshake:
回復 6# redcat2733
請問可以近影D燈  怎樣走線嗎?
回復  redcat2733
請問可以近影D燈  怎樣走線嗎?
老孫 發表於 8-10-2012 03:53 PM

請參考呢位師兄嘅做法,我同佢有少少唔同麻煩啲,而最後我覺得佢個做法好啲!

http://toysdaily.com/discuz/view ... p;extra=&page=1

補充一點,LED嘅價錢越貴(每米百五蚊已經係我見最貴嘅!),光度越强、温度亦較低,温度低亦會令LED更耐用!
受教了師兄!謝謝