Toysdaily 玩具日報

查看: 2674|回復: 14

[詢問] 玩具文化大交流

深知各位玩玩具都有不少資歷,所以想問下各位,你地覺得邊隻玩具對於文化的影響/背後的意義係最大??

p.s. 小弟宜家做緊一份功課係要講關於玩具的文化影響.
       雖然好想揀one piece但諗到唔佢有咩文化上的大影響TT
http://toysdaily.com/discuz/view ... 9337&highlight=

你睇睇呢個post有無參考價值?
如果你想用圖,請註明出處!:77:
幾好!!應該用得著,thx~^^
同埋如果比你揀一樣玩具,你會揀邊隻做代表?
幾好!!應該用得著,thx~^^
同埋如果比你揀一樣玩具,你會揀邊隻做代表?
hugoooo~ 發表於 25-9-2012 12:03 AM

師兄…代表?
代表乜先得架?

今年最喜歡?歷來最喜歡?當代技術?
:(你想問乜呢?
師兄揀one piece? one piece 係玩具咩? one piece 係玩具既題材WO....

係好似方向有D錯左WO....

最有背後ge意義~(最好有具備普世性影響)
樓主…
你…你d中文真係好難理解…
師兄揀one piece? one piece 係玩具咩? one piece 係玩具既題材WO....

係好似方向有D錯左WO....
123go 發表於 25-9-2012 12:21 AM

所以我宜家諗緊有咩玩具係具備世界性的影響~(除左Barbie之外)
所以我宜家諗緊有咩玩具係具備世界性的影響~(除左Barbie之外)
hugoooo~ 發表於 25-9-2012 12:41 AM

LEGO!!!!!
LEGO!!!!!
原罪 發表於 25-9-2012 01:43 AM

完全同意!! LEGO真係普及全世界
講真,我建議做徦J:71:
在下提議寫任天堂!!!:78:
完全同意!! LEGO真係普及全世界
Squall 發表於 25-9-2012 10:12 AM

同意X2

除左廸士尼(動畫),華納,環球(電影)有世界性既遊樂園,

LEGO就係在玩具工業上有世界性既遊樂園
True, Lego is one of the culture that can influence the world.
Lego is a brand but it has now become a toy category.
Children and adults also build Lego.
It has its own theme park.
It can be used to build a lot of landmark buildings.

Many companies have got cross over with it, the most hottest one is Shell x Ferrari x Lego.

Lego is a good topic.
如果樓主真是有興趣搵 LEGO 做 TOPIC, 建議佢睇下以下展覽, 希望幫到你
http://hk.news.search.yahoo.com/ ... amp;meta=rst%253Dhk

P.S. 多口問句, 小學, 中學, 大學 D 功課咁特別, 仲有咩科目咁有創意, 要寫玩具呢:73: