Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 1月 Robot魂 <Side MS> AEGIS GUNDAM (官圖P5)

回復 26# DCD1646

其實家下由頭到尾都係&#35364;緊隻野究竟係將貨就價,定係將價就貨,
我見&#35364;得咁有趣咪上水做下鍵盤戰士~~~:x
就算換件都做唔到神盾的變形
一分錢一分貨,變到型咪賣貴d,
我相信變到型既話就算貴些少都會較受歡迎,起碼多d野玩,
上面有大大講得岩,笨大要做一定做到,差在做定唔做,
可參照返模型黎改造可變型,
隻wingzero ew 因變唔到型之前曾死過一輪,近排叫好返d,
因為變唔到型,如果唔放落魂shop,可能死左9世,
佢要做一定做到!問題係佢肯唔肯做而已~想變形?等魂shop吧!
siu_jimmy 發表於 22-9-2012 12:25 AM

我都覺得依個先係point...做到變形貴少少有咩所謂姐

其實神盾&#22021;變形中,四肢、頭、胸甲、裙甲全部都要移位,好煩的
並非wing高達轉身換腳就完成
以R雲的大小、用料不如唔變好過,倒不如集中在神盾的還原度和可動性

而MG咁大工程 梗係變到,佢大幾多,零件多幾多

喔,原來係咁
睇黎神盾既變形仲複雜過ZETA:(
回復 31# kawing9795
:69:最驚就系講講下變罵戰,其他論壇見識過幾次實在唔想再見多次
:38:講番正題,睇到HG版個變形之後其實系有辦法兼顧到外形,可動,可變。就咁變就一定唔得啦,換件最少都成個身換個先得【手腳變形無問題】,咁乾脆設計成零件換位就好啦,又可以省錢又做到可變可動外形好。反正只需要換番胸同裙甲位就掂。

:(呃......我文法比較差,希望睇得明
等睇RG的造化
隻HG都係十年前的產物
小弟當年砌HG 1/60的wing zero, 好多人都知佢變形唔係咩困難事
轉一轉腰, 卡卡個盾同槍, 就係隻腳板要縮入去
隻腳變係變到呀, 但好鬆散, 砌完你根本唔會想扭
MG Z (ver.1.0)更慘, ms mode企係度就算
換過黎依家robot魂, 上次隻wing zero唔可以完全變形, 我係讚成o既
如果係強調可動, 造形同把玩下, 你整隻完全可變但散收收o既野俾我
咁算啦, 我寧願唔變好過變

認真, 有幾多人會&#25886;模型黎扭? 砌完擺完pose上神檯就差唔多
敢唔敢&#25886;半眼d野黎粗玩? 敢的話我只能講寫個服字俾你
一出就有得變形仲邊有借口出ver2
如果有換件變型就好了
快快出埋biltz 完左中機五子就算了

[quote]回復  Code
拼裝模型我先針對價錢黎講,
一件砌好左上好色又嘵變型&#22021;MG完成品你覺得會收幾錢?

再回下你上面果句:
MG復雜咁多都變到兼外型好,

呢個位你係咪完全倒轉左?
就係因為要兼顧外型同變形MG先搞到咁複雜,
你又覺得呢D 1/100模型&#22021;複雜壓縮到約1/144成品又要洗幾多成本先做到?

價錢係變唔到形既理由?因為4000yen所以無得變形?
錯!係因為省卻變形先4000yen,搞清錯先後次序同因果

咁我咪可以話TAMIYA出&#22021;車噤掣唔識自動開窗唔係因為佢只售二百幾蚊,
而係因為省卻自動開窗呢個功能先至售二百幾蚊?

師兄&#22021;邏輯真係越睇越有趣,令小弟上左保貴&#22021;一課  
[quote]
1. 砌好左上好色<--呢個係後期加工,如果咁都計,Robot魂一樣可以有咁既要求,重有,今時今日既MG分件色已經好好,講細節位Robot魂一樣無

2.錯,之所以咁複雜係因為要兼顧骨架!
3.最後,唔該用下腦諗下 "自動" 呢個詞有咩含義先好引用做例子
其實神盾&#22021;變形中,四肢、頭、胸甲、裙甲全部都要移位,好煩的
以R雲的大 ...
Davis09 發表於 22-9-2012 01:25 AM

只係將手腳打橫,心口向上,背部放平,有幾難呀?唔做喳?比盡你換件都一定做到La
回復 42# Code
哈哈,師兄&#22021;觀點令我茅塞頓開~~
我地各有各道理,大家嘈完就握手言和,
學下多角度思考,你話幾好~~~:71:
以R雲的大 ...
Davis09 發表於 22-9-2012 01:25 AM

圖文並&#33623;, 有見地, 比個LIKE你~