Toysdaily 玩具日報

查看: 30210|回復: 32

[詢問] DSLR鏡頭選擇影聖衣神話

各位師兄好

小弟有部D700+ 24-70 F2.8鏡頭
但發覺影聖衣神話Ex影唔到咩好效果
想請問買支85 F1.8適合嗎?
(始終係玩具攝影,想經濟d唔買皇級鏡F1.4,
各位唔好笑我孤寒,仲要留錢行呢條Ex既不歸路啊:80:)
唔該哂咁多位:D
買 60mm 果支有 marco 會較好,平時影其他 figure都方便,85 o岩影人多o的 •
多謝師兄解答,但其實我係攝影都幾新手的,請問60 marco除左影figure外,還可以影些甚麼?
頭先睇左睇,AF-S版大約要$4000,如果不可mutli - function好像有點哂
marco除左影figure外. 影蟲蟲 影花花都好好. :handshake:

如要平平地. 可試試加extension tube變marco.

105MM 不錯選擇,可以影玩具.人,蟲蟲.

Wow!
好正啊師兄
等我出去格下價先!另外想請教除左Nikon外?有咩副廠鏡選擇,例如Sigma、Tamron果類
因為尋日睇另一個鏡頭網發現有時差唔多價錢(或更平),但副廠鏡比原廠更好

多謝師兄你地既幫助呢!我今日踏出左第一步,係鴨記買左個影棚啦,工欲善其事、必先利其器嘛:51:
24-70 F2.8 係好鏡喎, 我唔清楚聖衣神話Ex 一般有幾大隻呢, 嗰啲 Marco 專用鏡, 即所謂微距鏡, 真係扭旦玩具咁細就啱用, 如果隻嘢有 1/100 MG 或者 12吋 figure 咁大, 唔太需要用 Marco喎.
你或者post 啲相上嚟睇吓, 有乜唔滿意先吖.

sigma 24mm,Tamron 90mm都幾好...好sharp
我覺得nikon60MM,105MM 是最SHARP.還是買NIKON有排用...好些
sigma 24mm影的

NIKON 85MM1.4影

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
105MM 不錯選擇,可以影玩具.人,蟲蟲.
聖鬥士星矢 發表於 18-9-2012 02:29 PM

好正呀~~C兄 :handshake:
謝師兄的建議
已經選定N記105mm了
只是未扑到買AF鏡還是AFS VR鏡好
我平均是一個月影一次相(影人&玩具)的業餘用家
再勞煩星矢師兄比埋呢次意見,感激不盡:^

當然AFS VR好d...............105是微距鏡頭.影玩具,蟲,動物好好用.好少人用來影人.因為太sharp.影人還是用85mm1.4好些.散景靚好多.期待你新鏡作品.....

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
小弟嗰陪係D90 + 呢支Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED
影玩具我都係覺得用Micro好D,我閒時重會用嚟影吓花花草草

掂喎Penny師兄,你加深左我買呢支鏡既決心呢:71:
真係同你多好野都好似,除大家都係剛買模型櫃砌外,攝影我又係剛剛學玩幾個月,又係不停搵朋友教下,但仲未玩執相~:)
真係同你多好野都好似,除大家都係剛買模型櫃砌外,攝影我又係剛剛學玩幾個月,又係不停搵朋友教下,但仲未玩執 ...
jeffho9999 發表於 1-10-2012 11:01 PM

哈哈,我唸因為大家年紀差唔多,男人d興趣黎黎去去都果幾飯
以前岩岩畢業未有經濟能力,呢家穩定d就週身痕架啦:66: