Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] Ironman Mark I ~ DIY戰損舊化 ~

次次都係OLDCAT大大晨早賞面, 感激感激.
catcat 發表於 14-9-2012 01:08 AM

通常like 個時刻都係上路途中,最好享受係睇正分享,睇完好嘢一定要回架噃 :71:
加左自己喜愛元素...只宥讚~~ :71:
通常like 個時刻都係上路途中,最好享受係睇正分享,睇完好嘢一定要回架噃
Oldcat 發表於 14-9-2012 07:17 AM

感動ing~:$

可惜番工時間td通常維護中,所以小弟會睇微博或者睇書。
加左自己喜愛元素...只宥讚~~
acq 發表於 14-9-2012 08:46 AM

多謝師兄"讚"!:64:
我最欣賞係....大大有膽分屍, 有能力改變, 仲要靚! 型!
各花入各眼, 各有各好.

所以小弟唯有取兩家之所長.

其實舊化即是搞破壞, 比想像中輕易.
catcat 發表於 14-9-2012 12:20 AM

舊化要升呢,就係要拿捏究竟要有幾舊幾殘
初做時總係有D過火,製作時,每一part自己都覺得好滿意
但砌埋一齊,就發現...真係太殘啦....
呢個係自己o既感想.
舊化要升呢,就係要拿捏究竟要有幾舊幾殘
初做時總係有D過火,製作時,每一part自己都覺得好滿意
但砌埋 ...
Toro 發表於 14-9-2012 05:02 PM

絕對正確!:71:

舊化最大敵人係自己,好玩,易玩,效果好,所以好易重手過火。

小弟自己就有不少失敗作...

重就得當年BBQ大導演, 造舊隻MKIV,因為彈痕同真實性的問題吵到七彩,令小弟上左好好嘅一課。
回復 1# catcat

請問點舊化呢? 用高達油筆??? :$
回復 1# catcat

請問點舊化呢? 用高達油筆??? :$
回復  catcat

請問點舊化呢? 用高達油筆???
darknight 發表於 15-9-2012 12:30 PM

高達筆無錯係有一set retouch marker,用嚟加深裝甲輪郭都可以一用嘅,用酒精就抺得甩。

不過小弟係用畫筆做"漬洗/wash" 同"乾掃"技巧。

教學小弟就無本事出了,幫師兄揾左個blog,都解釋得清楚的:

http://blog.xuite.net/bighta50460/blog/55662150
好正。開正猫猫強項!
另外請問那裡可以訂一隻diy舊化mk I?請PM.呵呵~~
好正。開正猫猫強項!
另外請問那裡可以訂一隻diy舊化mk I?請PM.呵呵~~
keithwu516 發表於 15-9-2012 04:05 PM

我幫您搞!

好簡單,拿舊化一定有損耗嘅係咪?keith兄比兩隻mk I小弟搞,小弟做隻靚到識飛嘅比番您。

係咪好so呢?:DD
靚、好有心機!!
頭像被屏蔽
猫大舊化出神入化 , 上次比猫大鼓勵,而家都DIY左幾件衫
THX猫大~
cheukkh 發表於 15-9-2012 09:41 PM

小弟都係耐唔時毒下人,等師兄們使下錢咁姐,咪咁客氣啦。

係呢,diy嘅衫咩嚟架?有無相睇?

期待期待。