Toysdaily 玩具日報

查看: 12091|回復: 11

[玩具報告] Transformer Prime Arcee -- Deluxe Class 2 Weapons Combine •2nd Edition

TFR 二小姐~~~

Transformer Prime Wave 1 的 Arcee ,
無論外型、變形結構、活動性,都出色精彩。
加上角色獨特,是我輩變迷的逸品。

記得TFP Arcee 初推出時,是一件貨少炒賣品,
但近日到玩具店,卻見貨架上仍有不少 Acree,
包裝有點不同,價錢也已回落。

我不是炒家,既已入手,當然不用理會,
只想著更多人能買到心頭好會是好事。
後來和店員談起,
才知這原來是另一隻 Acree,和數月前的舊品全不相同。

看吧,看吧,TFR 2nd Edition Arcee!!!!

打開包裝,淺藍色小電單車一架,綴以黑銀兩色,車窗肯用上透明件,頗討喜。

留意車輪的中心部份也有刻劃。

腳掣也不給製作出來,只是沒有上色,有愛的朋友自己搞搞。

和 Wave 1 比較,2nd Edition 除了顏色不同外,體積也較小。

雖然體積略小,但變形金剛的電單車還是可以和 375 figure 配合玩玩。

Arcee 附有一刀一槍,合同時裝在車頭,有型嗎?

變形!!!!!

同是 Deluxe Class ,相比汽車類,電單車類變形金剛體積通常較細,
但變形一點也不馬虎,反而滿有驚喜。有時變形比一般汽車 D Class 更複雜。

又,可能因為是女子,總覺得這位 Acree 小姐比許多同系列 TF 都俊得多。

臀部黃蜂尾甚有特色。

武器一刀一槍,可分別裝於雙手,當然也可以合在一起成為一支大武器。

活動性,絕對驕人!!!
要說的都說了,又到看圖時間。

順道拍一下 Wave 1 的 Arcee ~~~

2nd edition 比 Wave 1 矮了一個頭........

Wave 1的看點是手部雙刀,2nd 的特色是雙翼.......

wave 1 線條較硬朗、2nd 整體感覺柔和一點,面相善良一點.....

兩者都是好物,要比較,我喜歡 wave 1多一點~~~~~

後記:

這位 2nd Edition Arcee 肯定是好物,

最大問題是,
之前已有一隻超班 Wave 1 Acree ,不得不作比較。

但不要緊,
百貨應百客,
2nd Edition 現在不難找,
就是 wave 1 ,其實也不算炒的太貴。

作為變迷,
起碼要有一隻吧。

Fantasic report!:71:

死火,睇完報告又想入添....
nice report.
but i pass
始終都係FE正好多!
好精緻,㺯圖,讚:71:
自己再補一補色即變極品:78:
:)靚女啊~~~~

我都有隻,
TFP其實我覺得出得好亂…
wave1一年唔夠就出wave2
之後有日版,又美版武器唔同…

唉~
Fantasic report!

死火,睇完報告又想入添....
catcat 發表於 8-9-2012 04:29 PM

Then pick one!:he:
Then pick one!
Panzer 發表於 9-9-2012 10:29 AM

最後都係買左WAVE 1,上色靚D。

最後都係買左WAVE 1,上色靚D。
catcat 發表於 9-9-2012 01:29 PM

:@ CHING請問你見唔見TOY'S FOREST 有無WAVE1既雜魚?
CHING請問你見唔見TOY'S FOREST 有無WAVE1既雜魚?
cmf12 發表於 9-9-2012 02:43 PM

小分除左g1 g2以外唔太熟...

貨就有唔少,重正價添,不過唔知邊隻打邊隻...
小分除左g1 g2以外唔太熟...

貨就有唔少,重正價添,不過唔知邊隻打邊隻...
catcat 發表於 9-9-2012 03:07 PM

thx~~~~~~
抽水~