Toysdaily 玩具日報

查看: 9565|回復: 26

[玩具攝影] [這是個人的一小步 ● 卻是人類的一大步] - 岩士唐

1969年7月21日, 史上第一位踏足月球,
也在月球上留下足印的人 - 岩士唐 (Neil Alden Armstrong)

他乘坐阿波羅11號完成該次任務, 當他步出登陸艙的一刻,
他說了那經典的名句 -
"這是個人的一小步, 卻是人類的一大步"
(That's one small step for a man, one giant leap for mankind.)
DML Apollo 11 026.jpg

數日前, 我在網上看到了他逝世的新聞報導, 因而想起自己也有一隻 岩士唐 太空人figure,
這是DML的產品, 其實已經買了數個月, 但一直也未開出來欣賞,
現在就藉這個figure來記念這位登月宇航員吧...

其實N年前DML已經推出過一次,  我這盒是2011年新版,
以我所知...和舊版的分別, 應該只是頭雕是新造的而已...
DML Apollo 11 001.jpg

DML Apollo 11 003.jpg

DML Apollo 11 002.jpg

內容一覽~
DML Apollo 11 005.jpg

組件~~~
DML Apollo 11 007.jpg

原本這個頭雕, 在打燈之下好反光, 好令....
所以我將佢噴左消光油....
DML Apollo 11 006.jpg

DML Apollo 11 008.jpg

如果想儲一個太空人FIGURE, 在冇其他選擇之下, 只有收DML這個了....
DML Apollo 11 009.jpg

原裝是沒有"玉手"配件的, 因為想拍出他的衫袖也有造出氣鎖這個部份,
所以借用了其他DML的手掌配件來拍這幅圖....
DML Apollo 11 010.jpg

可以戴上飛行員的帽子
DML Apollo 11 012.jpg

DML Apollo 11 011.jpg

DML Apollo 11 013.jpg

DML Apollo 11 014.jpg

DML Apollo 11 015.jpg

有兩對鞋, 鞋底也有雕刻紋~ 但對登月鞋造工真係.....無言~!:26:
DML Apollo 11 016.jpg

DML Apollo 11 017.jpg

著上全副裝備, 出發~!
DML Apollo 11 020.jpg

攝影機可以掛在胸前...
DML Apollo 11 028.jpg

DML Apollo 11 027.jpg

外頭盔有兩層護鏡, 外層金色, 內層透明,皆可向上打開~
DML Apollo 11 029.jpg

當初我一廂情願還以為手套是內藏鐵線的可動手指, 原來是沒有的~!
只是一件膠手套而已~!:53:
DML Apollo 11 031.jpg

唔該威龍比張說明書啦~!
我思考左一陣先研究到個大背包點裝上身度呀~!:angry:  你估人人都係太空人識著太空裝咩~!
DML Apollo 11 030.jpg

太空慢步~~~
DML Apollo 11 034.jpg

執石仔....
DML Apollo 11 035.jpg

上月球, 應吓節, 食月餅~~~
DML Apollo 11 036.jpg

飛甩老土~~~要食冰皮呀~~!
DML Apollo 11 037.jpg

跳MoonWalk~~

最不滿係冇美國旗配件....要自己另配....
DML Apollo 11 042.jpg

惡攪一吓.... 不如戴埋美國帽啦~~:34:
DML Apollo 11 041.jpg

岩士唐 當年其實在月球上面見到外星人~!:Q  "詳情請參考Superman 2 MOVIE "
DML Apollo 11 045.jpg

DML Apollo 11 047.jpg

DML Apollo 11 048.jpg

兩個半小時的月球觀光旅遊~~
左拍拍~~
DML Apollo 11 050.jpg

右拍拍~~
DML Apollo 11 049.jpg

再見了~
DML Apollo 11 051.jpg

Armstrong - 1930年8月5日 - 2012年8月25日(享年82歲)

謝謝觀看~~~:64:
我都係第一次睇到太空人裝束既figure,的確比較冷門,真係大開眼界:71:
其實無得選擇下依隻都算係咁啦~
請問max大d動話係係電腦整好直接post定td有function可以接駁相片呢?
有趣好玩:71:
睇相件衫D料好似透透地明:78:
我都有呢隻嘅舊版...不過件衫已經變黃...:79:
好靚嘅相呀!:63:

環求減價時諗過入,最後雖然放棄,但MAX大嘅相又開始毒害小弟...

MOON WALK食MOON CAKE!:71:

出品不粗糙,,幾精緻!! 好值得紀念 ~~~ :71:
:71:.....very extrordinary collection and I like that moon cake a lot.
可以改FOURZE的太空裝.....
拍得很好啊!:71:
向 Armstrong !!!  敬禮 !!!!
原來DML做緊七折......不過賣晒。
其實無得選擇下依隻都算係咁啦~
請問max大d動話係係電腦整好直接post定td有function可以接駁相片呢?
Toruk_Makto 發表於 7-9-2012 08:08 AM

TD冇咁先進~~:DD

gif圖, 我係用Adobe ImageReady做的~
有趣好玩
睇相件衫D料好似透透地明
Oldcat 發表於 7-9-2012 08:50 AM

少少透, 始終白色遮蓋力較弱...似風褸個D薄料....
我都有呢隻嘅舊版...不過件衫已經變黃...
水 發表於 7-9-2012 09:26 AM

我都驚我哩隻會變黃....唔知可以捱得幾耐呢.....:49: