Toysdaily 玩具日報

查看: 14190|回復: 12

[玩具報告] 最強最速~Ultra-Act 超人麥斯~

因為去咗旅行,所以有幾日冇喺TD出沒.上一篇報告(SHF Red Hawk)係我臨上機前好匆忙咁寫既,今次呢篇就係落咗機死吓死吓咁寫.尋日下午落咗機之後,就諗住出去油麻地交收.咁橋又俾我見到隻Ultra-Act麥斯,咁就順便帶埋佢返屋企,可惜就冇紅王獸(Red King).於八月尾推出既Ultra-Act麥斯人氣度唔算太高,不過勝在用新素體下既高活動性同配件搭救,令今次玩味生色不少,亦令我由疲倦既身軀喚起丁點精神~~

超人麥斯,變身者為新加入DASH既成員-東間海斗.為研究同保護地球文明既麥斯,係來自M78星雲既超人戰士.當海斗所乘既戰機被怪獸擊墜之際,麥斯救咗海斗,並因海斗既犧牲精神同無懼戰鬥之心,兩者合而為一.海斗亦以超人麥斯既身份不斷與怪獸同侵略者對抗.而麥斯既設定參照咗超人七號,無論外型同絕招都係有異曲同功之妙.故事中段亦有另一位超人-Xenon,Ultra-Act化應該不久會於魂shop出現~~

講返玩具本身,我覺得上色做得好好,整體非常好,配件亦相當足夠.不過右手既手臂關節有啲鬆,令我擺pose時有啲唔耐煩.加上今次成隻麥斯都好墜手,有啲重.身形比例亦有問題,相對其他已推出既超人,身形明顯較大,特別係頭部,我諗笨大需要好好調整身形既問題.總括而言,麥斯只屬中上品既作品,始終不及先前推出既佐菲同吉田(ver.2).

外盒設計

配件一覽

上色確是冇挑剔之處

變身~麥斯~

Maximum Sword

Maximum Shoot

召喚武器Max Galaxy

加強特效既Max Galaxy

於第十六話,麥斯被獨眼外星生物Mike既電波弄至失憶,忘記點出招

亮起紅燈

因未買到紅王獸,所以用住舊版Eleking打住先

後記:Ultra-Act呢條line真係變幻莫測,希望嚟緊隻佳亞(SV)同Ace可以生生性性啦~~
Max整體評價好似係上色唔錯,比例同關節有問題:67:
嚟緊仲有電光超人:36:
一定支持Leo兄既UApost! Max我一直都真係覺得係挽回Nexus既攝位作, 卻居然比高斯等人先出UA...幾時先見到高斯同Nexus呢, 仲有帝拿藍紅. :42: 但願不在魂限見.
頭像被屏蔽
Support!!面相和心口好像做得不錯~
D色做得很好:71:
一拎上手見"大頭仔"唯有無奈放番低....
回復 2# saga522
Saga兄講得冇錯~~嚟緊既Gridman我就冇咩興趣喇~~

回復 3# jono_grace
多謝Jono兄支持~~Nexus之前出過樣版,都應該快架喇~~
回復 4# EricBanana
只可惜比例實在唔太好~~

回復 5# yundai555555
上色可以話係無得頂,如果做好啲比例就仲好喇~~
我…我係因為電王入黎架!隻怪獸係咩系列?靚到咁既?:shiny:
我嗰隻個頭向下望條頸就會甩出嚟,有咩方法可以搞好佢?????
今日都見到呢隻~~但大大你覺唔覺佢D 個頭好肥~同埋D紋好似刻得唔夠深:30:
回復 6# 人仔貓
今次個頭真係做得唔多好,太大喇~~不過整體嚟講成隻都大咗~~

回復 9# 原罪
隻Eleking同樣係Ultra-Act呢個系列~~
回復 10# garykuga
其實佢個頭既設計係好難向下望,所以都冇咩辦法~~

回復 11# lingchung
紋理就ok既,但係個頭實在太大~~