Toysdaily 玩具日報

查看: 5214|回復: 14

[分享討論] 有關訂做 display 櫃問題

我在網上見到呢個 display 櫃, 覺得好靚, 有無師兄知道香港有邊度可以訂做到呢?

http://www.youtube.com/watch?v=yrQm7203WO0&
去傢俬舖問,應該千幾蚊一直呎,不過記得用強化玻璃門同低反光玻璃
觀堂瑞和街街市12點鐘方向有間玻璃廠,去酌酌
片中係咪HT寫字樓or 電影公司
你有無去過E家家C睇下,有好多款
Custume size display cabinet is very expensive these days.  I finally got my wife's approval to make one more display cabinet in the living room and I got 2 quotes from North Point furniture shop, both quoted me over $9K (to be fair, I want to make a big cabinet around 65-70" in length, 6 feet the height and 14" width).

I also want to know which area in HK I should be able to get better cost.  It would be great if any Ching can share where they are making their display cabinet.  Thanks!!
訂造一定貴,要經濟最好去宜家實惠睇睇。
訂做啦!! 咁先啱自己要求
個櫃全玻璃?! 其實櫃背係咪真係要用玻璃呢?個人覺得3邊都好夠,如果兩邊要放嘢,基本上只有前面玻璃都得!反而深度同每層嘅高度更為重要,視乎你要放嘅係乜…另一樣就係防塵嘞!
不過我自己就鐘意14-15吋深, 每層16-18吋高或用可動層板,因為呢個尺吋可前後放2行或3行同用膠架升起後排嘅玩具!咁樣無論12吋、SR合金、Metal Build、神話、SHF、各種比例嘅PVC 、figma、超像可動都應該show得唔錯,有需要大動作嘅好似Metal Build嘅Freedom、聖衣嘅皇級都應該卓卓有餘!
man, its a very simple glass display, I believe you can customize in many places as long as you have cash.....
イ巨隻MKⅥ個頭彫好正,吾似係HT果個,吾知邊度有得買呢?
イ巨隻MKⅥ個頭彫好正,吾似係HT果個,吾知邊度有得買呢?
jojokit 發表於 1-9-2012 12:12 PM

呢隻係HT既, 限量16隻.
回復 5# jason_1978

:43:
嘩!宜家啲櫃超唔掂喎!除非係銀彈欠奉,否則只要有要求同想靚嘅,不如都係去傢俬舖度身訂做啦!

回復 7# 老孫

宜家嘅唔掂,實惠嗰啲直情唔好提!就算擺幾千甚至幾十萬嘅玩具落去都好,都真:72: 係俾呢啲“劣”櫃攪衰哂!
全強化玻璃係好貴架,
但真係唔好貪平,CHEAP玻璃用耐左會濛而且清潔唔返,
每層高度要預高D,無論對擺POSE,分層,放不同比例都好D