Toysdaily 玩具日報

查看: 4185|回復: 11

[詢問] shf 上色問題

唔該,我想問有冇人知邊到有鋪頭可以幫shf上色
唔該我想問高達marker有冇金屬紅,同可唔可以油係shf到?
decadevss 發表於 29-8-2012 02:32 PM

有金屬紅, 油係shf的軟膠(PVC)上一玩會甩色, 硬膠(ABS)到有機會爆膠
回復 2# redfish

ok ,唔該哂
唔該我想問高達marker有冇金屬紅,同可唔可以油係shf到?
decadevss 發表於 29-8-2012 02:32 PM

特別一提, gundam marker的紅色不是純紅的,
較近粉紅般的桃紅,
若用來上shf的紅色部份一定不夾,
或者用其他方式油更適合.

星星的部份, 是用紅色的marker上的,
可以留意到上色後, 出來的不是純紅, 而是淺桃紅色
回復 4# cliffordchan107

咁大大知唔知邊到有鋪頭可以幫shf上色
有金屬紅, 油係shf的軟膠(PVC)上一玩會甩色, 硬膠(ABS)到有機會爆膠
redfish 發表於 29-8-2012 02:54 PM

shf既頭部多數係用abs定pvc?
回復  cliffordchan107

咁大大知唔知邊到有鋪頭可以幫shf上色
decadevss 發表於 29-8-2012 07:51 PM

如果只是少部份補色, 建議買油自己上還化算, 這裡有不少上色高手, 油前可問問各高手意見, 學有所成, 將來上手也不用假手於人了,

不過第一件事, 最好將你想上紅色的地方, 先放上圖來, 這樣其他朋友才方便給意見,
要油的範圍大少, 材質等, 都會影響了上色的效果, 以及顏料的選擇.

順道更正一下: 金屬紅色的marker, 出來的效果是桃紅色無誤,
另外一種普通紅色的marker, 出來的效果未試過是否一樣是純紅.
cmf12 發表於 29-8-2012 09:04 PM

要睇下頭邊部份, 主部份的球形應是abs, 有些角位尖位部份, 為免易斷或拮手, 可能會用pvc軟膠分件代替, 視乎個別shf而定.
要睇下頭邊部份, 主部份的球形應是abs, 有些角位尖位部份, 為免易斷或拮手, 可能會用pvc軟膠分件 ...
cliffordchan107 發表於 30-8-2012 04:08 PM

i see .....其實係咪可以由d膠既軟硬去分abs定pvc?
i see .....其實係咪可以由d膠既軟硬去分abs定pvc?
cmf12 發表於 30-8-2012 04:17 PM

基本上是可以的, 雖然一定會有例外情況, 但是大路上來說, 軟身的膠多是pvc, 硬身的多是abs. 這個是完成品action figure常用的類別, 其他模型常用的pom,pc就不太熟悉.
cmf12 發表於 29-8-2012 09:04 PM

其實,大大想油既shf係邊款呢?
其實,大大想油既shf係邊款呢?
一舊仔 發表於 30-8-2012 11:02 PM

KNIGHT :love: