Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 1:9 Avengers Nick Fury 不似電影

DR版

電影圖

面色差左小小 , 大褸都係, 比電影藍左小小(有可能影相光線影響)
件衫 電影中 黑,深灰,光,半光,啞,對比好強有層次。
唔好以為全黑好易,其實好難,要用 " 黑,深灰,光,半光,啞" 做成層次先考功夫。
今次好明顯是上色馬虎啦。
另外眼神,應該比人有自信+小小串的感覺,但感覺唔到。
跟往囉槍方法同都有出入,做唔到十足。
都係個句 "抄都抄錯" , 1:9 比1:6 易做但都... ...
隻手帶左手套變相上色簡化了。
:unhappy:
give up,D R 版 8 8 6 !!
師兄的要求未免太苛刻了吧....呢隻基本上沒啥問題阿....
先旨聲明:小弟唔玩DML擺設,亦冇買雕像,不過有感而發:
囉槍方法做唔到十足因為要做到便出模, 正以前步驚雲咁, 手還手, 腳還腳, 因為DML除左出上色完成品外,亦推出此系列的組裝模型。就算Hottoys囉槍都只係兩隻手放埋一齊,不能十指緊扣吧。上色唔似就冇法,樓主舉証的三張相無論面相,陰影,衫的反光各有不同。就算係雕像都就唔晒咁多場合。唔喜歡就唔好買,就容許高手玩家自己買件模型改到心目中的完美版吧。一兩年後仲有冇人欣賞? 所以DML的定位想在Hottoys之下,但MS之上。1:9的Ironman可以買日本可動果隻,或者買隻MS的浩克仲開心。反正固定pose, 咁大舊的上色品,冇陰影冇層次,其實等於大扭蛋。我覺得完全唔值。而家仲要咁遲出,到時買的人已經少了。家中地方有限,有時要三思要追捧多一隻擺設嗎?也許有人欣賞,否則將來只是多件陪葬品。
DML是1:9 , 不可動 ; HT是1:6 , 可動
2種路線好難說高低之分
不過估計DML 的會 $100 以上先提出這評價,加上不可動變左上色要求比可動的高,而且膠件追色一定比布件易。
如果賣$50左右,官圖質數無問題。