Toysdaily 玩具日報

[其他] 機動戰士MS設計的進化與變遷 (含對比圖)

回復 29# 小櫻

當年解釋是爭取高級量產機計劃 還有Z ZZ量產型 但最後這些都太貴 阿拉巴姆真的用心良苦 都投出咁多機種方案了 最後剩下的就是Z系的部份

Z-PLUS是之後小說加上 可以說想量產的就是阿寶用過既靈格斯REGZ...最後都沒量產到

話說阿拉巴姆搞左咁多個計劃 聯邦一個都唔要 抵佢幫蘿莉控「暗地」裡製作MS...
回復  小櫻

當年解釋是爭取高級量產機計劃 還有Z ZZ量產型 但最後這些都太貴 阿拉巴姆真的用心良 ...
高松 發表於 31-8-2012 10:15 AM

到頭來都是為出模型玩具服務...

個人覺得... Zeta Plus 比 ReGZ 實用...

咁其實量產機造了一台都可以解釋嘅... 因為始終都要有部實機俾人測試過無問題先可以正式投產...

就當咁講... 當年Detla Gundam雖然未完成... 但仲有一推部件响樹... 兩加上已經成功嘅Zeta Gundam... 量產ReZEL... 等部件... 於是就砌一部出嚟試下... 反正循環再用... 咁啱軍方又需要緊急補給... 咁就掉俾佢充數兼可以收集數據囉...

動畫裡頭出現嘅正式 Zeta 系量產機就只有獨角獸內的RGZ-95 ReZEL系列... 而且仲係密達斯式變形嘅 ZII 量產機...

查實... ZII 同 ReZEL... MA形態算唔算Wave Rider?... 可否單體不加裝備就可以突入大氣層呢?... MSZ-006嘅最大強項就係單機突入大氣層呢...

小櫻上
對高達認識不是很深,不過我只識講﹛打機戰時我唔喜歡用百式,因為佢只係得MAP炮好用,其他既…好弱咁樣,無愛……

回復 33# 多其

回復 32# 小櫻

ZII已經是密達斯既宇宙用機變形架構 放棄左Z既地球內飛行跟大氣圈突入 說量產化為目的... 靈格斯那種要回收的MA 放在戰場只會浪費 :50:
(現實是ZII充滿永野護風格... 有看五星便明白 跟五星某幻像與重戰機某MKII一樣...)
所以靈格斯最後沒量產 RGZ95反而給肥福拿來將他放到獨角獸度 作為現代既快速反應部隊用機 可惜入面仲係積根....安息啦

百式係Z時代本身就不是很好的了 格里普斯時跟哈曼妹打還會被虐 之前都說了 沒有NT系統的MS武器強化唯一就是裝米加粒子炮...(壘球炮太貴 S那邊才有 這技術有多廣泛了...)
純小櫻所知...

AEUG奪取Gundam Mark II後... 交到AE社研究取得可動骨格技術... 再加上自行開發的高達 ...
小櫻 發表於 31-8-2012 09:57 AM

Detla Gundam
近年見到有出模型…是那一套作品後來補完?還是…
後來又有電鍍版本…

我有點分不清…
Detla Gundam
近年見到有出模型…是那一套作品後來補完?還是…
後來又有電鍍版本…

我有點 ...
原罪 發表於 31-8-2012 08:42 PM

Delta Gundam係PS3 Game 獨角獸高達... 裡頭嘅隱藏機...

小櫻上

按圖放大

稍為執了一下,儘量順時序…又因為有兩隻Guncannon DT,刪去一隻,換上一只RGM-122C Javelin Cannon (都係UC年代機體…)
F91年代那兩隻水平都夠不一樣了... 雖然我比較喜觀那部量產的
口袋戰爭跟星塵回憶那兩部算是最順眼啦 沒有大河原那種圓身型 加下了有棱有角裝甲:43:
F91年代那兩隻水平都夠不一樣了... 雖然我比較喜觀那部量產的
口袋戰爭跟星塵回憶那兩部算是最順眼啦 沒有 ...
高松 發表於 1-9-2012 11:20 AM

出淵裕同KATOKI的設計很正~ :)

按圖放大

AMX-003 GAZA-C
按圖放大

AMX-003 GAZA-C
太陽之牙 發表於 4-9-2012 03:50 PM

加煞C:@

其實加煞有無A,B?:DD
加煞C

其實加煞有無A,B?
原罪 發表於 4-9-2012 05:38 PM

左手邊第一隻就係加煞B~ :36:
左手邊第一隻就係加煞B~
太陽之牙 發表於 6-9-2012 04:55 PM

:DD原來真係有架~
嘩!!!永野護設計架?咁似力奇戴亞斯同重戰機咁既?﹗
按圖放大

稍為執了一下,儘量順時序…又因為有兩隻Guncannon DT,刪去一隻,換上一只RGM-122C Javelin ...
太陽之牙 發表於 1-9-2012 01:43

我都好鍾意0080果部.  3D化之後(例如gundam vs 系列遊戲),其實元祖RX-77都好有魅力.