Toysdaily 玩具日報

查看: 3082|回復: 11

[改造交流] LED 並聯問題

紅黃藍綠白..並聯GE話...應該每種用幾多電阻最好...
要用3V/4.5V電子推...= =
試下用1K,唔夠光再減少阻值
大家都係1K的話,紅燈會最光,白燈最暗
之後自己微調啦
試過..一並,綠燈就唔著
一係阻值太大,一係粒燈燒左,試下用3V唔接電阻睇下粒燈係咪燒左
冇燒即係阻值大,用500ohm 試下
500ohm可以並2粒1K,就會變500ohm
不如你講下要用乜顏色, 數量,同每隻色既電流 (If, in mA) 同電壓 (Vf, in V) 出來,再睇下條數應該點計啦......唔使估估下既......

啲資料係買LED嗰度應該有的....
=.=最細粒果D..圓頭LED...

紅,黃,綠,藍各一...

用CR1220 或者CR927 電子..~
不如你講下要用乜顏色, 數量,同每隻色既電流 (If, in mA) 同電壓 (Vf, in V) 出來,再睇下條數應該點計啦... ...
bigjohn2hk 發表於 25-8-2012 12:58 PM

bigjohn 兄原來連呢o的都精通:@
=.=最細粒果D..圓頭LED...

紅,黃,綠,藍各一...

用CR1220 或者CR927 電子..~
firesky 發表於 25-8-2012 01:17 PM

沒有電壓電流資料嗎?是否這一纇?

又或是:
下邊果隻~~~~~~~~``
下邊果隻~~~~~~~~``
firesky 發表於 26-8-2012 12:56 AM

既然你乜資料都冇,咁唯有用標準值嚟計……實際計法唔講了……睇住上圖嚟駁啦,咁應該得口架啦。
因為led顏色唔同,係唔可以就咁並聯的。
Sosad   等我一陣搵下屋企有冇依幾隻電阻,
Ps: 之前睇人地個mg sf 加燈個post,果位c兄用白色led裝係頭到,再係眼同頭頂分別油返黃,藍色。。最尾出黎個效果好掂,想問,果d係用咩油。。。gundam marker得唔得,話說佢妳似話用透明黃,綠黎油。假如係gundam marker果款,係gm幾多號
另外,你頭先果張相,長方形果隻led,佢個forward bias voltage係幾多