Toysdaily 玩具日報

查看: 8852|回復: 34

[GUNDAM] 我的第一盒模型

我的第一盒模型HG 高達MK-II,
購買年份該是1991 年左右,
還在小學五年級時……
當年是碌地沙扭老媽子買的,
買的地方是「中都國貨」三樓玩具部,
即今天的明星酒家三樓,當時售價$68,
為甚麼還記得,通常首次的得手物是會刻骨銘心一點的。
屍骸可以肯定還在家中,別叫我找出來!
曾有人問我何故MG Super Gundam 會名列在我的野心清單中,
看完這份組合說明書就會理解的了。

當年老是問自己,為甚麼自己砌出來的不及說明書中的精美,
說明書中的沒夾口線,色彩也很美,沒理由的!
之後從顏色著手,
廣告彩、木顏色、蠟筆、水筆以至粉彩也給我試過了,
當然結果就不用說了,失敗是正常不過的事情。
其實這台是骨架的始祖,雖然是半骨架,
但以當年技術來說算是十分頂尖的了。

下次再說我的第二盒模型,不過你可以猜是哪部。
有提示嗎?有,有翼的~XDD

相關帖子

呢盒模型我都有買:52:

p.s AIRU兄應該同我差唔多年紀...:67:
原來係元朗老街坊:58:
中都國貨玩具部我都有行過...不過就愈後期就愈少野睇....最後中都國貨搬埋.....
原來係元朗老街坊
中都國貨玩具部我都有行過...不過就愈後期就愈少野睇....最後中都國貨搬埋.....
海茲爾 發表於 22-8-2012 11:03 AM

都話這兒不少元朗人的呢~:DD
嘻嘻... 我也是元朗人! 聚腳點"榮興" , 希望有機會與師兄們見面.....
呢盒模型我都有買

p.s AIRU兄應該同我差唔多年紀...
verywai 發表於 22-8-2012 10:39 AM

是也不出奇~:!

當年這盒是好東西來呢~
嘻嘻... 我也是元朗人! 聚腳點"榮興" , 希望有機會與師兄們見面.....
losir1975 發表於 22-8-2012 11:56 AM

有機會的~有機會的~:73:
Super Gundam 都係本人心水機体之一!
Super Gundam 都係本人心水機体之一!
一條輝 發表於 22-8-2012 02:03 PM

可惜沒出MG Super Gundam Ver.2.0:die:
another old stuff :64:
That's my second.  HG RX-78-2 was the first.
That's my second.  HG RX-78-2 was the first.
gundammsz010 發表於 23-8-2012 12:37 AM

那個我返而沒有:34:
呢款係有骨同上好色o個款?
早一年前我買返呢隻仲有RX-78, 好似70左右一隻

開黎砌o個陣真係超驚喜, 分件少但係上左色喎
依家就發展到RG o個種幾乎全分件

完全兩種方向
呢款係有骨同上好色o個款?
早一年前我買返呢隻仲有RX-78, 好似70左右一隻

開黎砌o個陣真係超驚喜, 分件 ...
davidki99 發表於 23-8-2012 10:46 AM

這款已絕版了。
當年是頂尖的。
我都係中都留下不少腳毛:34: